Belföld

Ár- és belvízhelyzet Magyarországon

Megindult az apadás a magyar folyókon, 385 kilométeren van árvízvédelmi készültség. A belvíz jelenleg mintegy 720 négyzetkilométernyi területet borít – közölte a környezetvédelmi tárca.

Az elmúlt 24 órában csak a Duna ausztriai és a Morva vízgyűjtőjén volt 5 millimétert meghaladó csapadék, a folyók felső szakaszán elindult, illetve folytatódott az apadás.

Árvízvédelmi helyzet

Egyedül a Fekete-Körösön észlelhető kisebb vízszintemelkedés hóolvadásból, amely várhatóan eléri az I. fokú árvízvédelmi készültség szintjét. A levonuló árhullám miatt a Zagyva alsó szakaszán is el kellett rendelni a II. fokú készültséget. Az elkövetkező napok csapadéka újabb árhullámokat indíthat el a Tisza vízgyűjtőjében, mely nagysága azonban főleg a csapadék mennyiségétől és a kialakuló hőmérsékletektől függ, és lassíthatja a jelenlegi árhullámok levonulását, egyes helyeken ismételt vízszintemelkedés is várható. A Duna külföldi vízgyűjtőjén a csapadék túlnyomó többsége hó, így itt csak enyhülés esetén kell számítani árhullám indulására. Jelenleg a folyók vízszintje alacsony, illetve nagyon alacsony.

Készültség összesen 385 km-en van, ebből 218 kilométeren a Zagyván, a Tarnán és a Kettős-Körösön I. fokú, valamint a Zagyván 167 kilométeren II. fokú árvízvédelmi készültség.

Belvízvédelmi helyzet

Az ország keleti felében az enyhe időjárás hatására tovább folytatódott az olvadás, síkvidéken hó már csak foltokban található, nyugaton lassabban olvad, a felső talajréteg teljesen telített, a belvízcsatornák megteltek, a befogadó folyókon levonuló árhullámok miatt megszűnt a gravitációs vízkivezetés lehetősége. Jelenleg összesen 45 szakaszon tartanak fenn belvízvédelmi készültséget, ebből 23-ban I., 22-ben II. fokozaton. Az elöntött terület nagysága 72 ezer hektár, az elmúlt napon a 98 állandó és 2 mobil szivattyútelep üzemelt 132,8 köbméter/s kapacitással, összesen több mint 6,5 millió köbméter belvizet emeltek át. A vízügyi igazgatóságok megkezdték a belvizek visszatartását: 30 tározóban 25,2 millió köbméter belvizet tároznak.

A továbbiakban Dél- és Közép-Magyarországon, illetve a Dráva vízgyűjtőjén várható területi átlagban 5 millimétert meghaladó csapadék. A hét végétől anticiklon épül ki felettünk, ezért legfeljebb csak szitálás, illetve kisebb havazás valószínű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik