Belföld

Izraeli célzórendszer a Gripeneken

Izraeli célzórendszert vásárol a Honvédelmi Minisztérium a Gripenekhez, a vadászrepülőgépek különböző fegyverzetei idén és a következő években folyamatosan érkeznek majd Magyarországra – közölte a honvédelmi miniszter főtanácsadója.

Hollósi Nándor elmondta: a Litening típusú infravörös célmegjelölő és navigációs konténer, egy szivar alakú berendezés segít felderíteni a célokat a pilótának, és segíti a lézervezérlésű bombák célba jutását. A rendszer félméteres találati pontosságot biztosít, és a földközeli repülés navigációját is segíti.

Az eszköz két cég, a német Zeiss és az izraeli Rafael közös fejlesztése, és a tervek szerint 2007-ben kerül majd a magyar légierőhöz. A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint az eredeti közbeszerzési kiírás „maximum hat darab” célzókonténerről, valamint az azokhoz tartozó kiszolgálóeszközökről szól, a jóváhagyott költségvetési keret pedig hárommilliárd-háromszázmillió forint. Ezt a tervek szerint 2007 és 2009 között három részletben törlesztik.

Ez év második felében, vagy 2007 elején írják majd ki az ehhez a rendszerhez tartozó lézervezérlésű bombák beszerzéséről szóló pályázatot. A NATO-nak tett felajánlás szerint csak 2009–2010-re kell készen állniuk a földi célok elleni képességre – tette hozzá Hollósi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik