Belföld

Egészségügy kelet-közép-európai szemmel

A szlovákok a leginkább elégedetlenek, és a cseheknek felel meg legjobban hazájuk egészségügyi rendszere. A magyarok 40 százaléka egyáltalán nincs megelégedve a hazai egészségügyi rendszerrel – derül ki négy közép-kelet-európai országban végzett közvélemény-kutatás eredményeiből.

Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország véleménye a hazájukban működő egészségügyi rendszerről nagy eltéréseket mutat. Míg a csehek harmada többé-kevésbé elégedett az országuk egészségügyével, addig a szlovákok csupán egytizede vélekedik erről a kérdésről pozitívan, és több mint felük inkább elégedetlen.

A magyarok és a lengyelek a Tárki kutatása szerint a középmezőnybe tartoznak, mivel a magyarok 22 százaléka és a lengyelek 25 százaléka ítélte meg pozitívan hazája egészségügyi rendszerét, ugyanakkor a két ország többsége inkább mondható elégedetlennek a kérdésben.

A vizsgált három ország közül leginkább Szlovákia lakosai érzékeltek változást az egészségügyi szolgáltatások minőségében, minden második válaszadó szerint romlott az egészségügy teljesítménye. A lengyelek, magyarok és csehek nagyjából egyező arányban, körülbelül egyharmadnyian értékelték az elmúlt év változásait negatívan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik