Belföld

A szélsőjobb kritizálta Sólyomot

A jobboldal kisebb szervezeteiben többen kritizálták a köztársasági elnök ünnepi beszédét, és erőteljesen kifogásolták azt is, hogy Sólyom László nem a nemzeti lobogó előtt köszöntötte az újévet.

Egyre vehemensebben támadják Sólyom László köztársasági elnököt a szélsőjobbról, de a Fideszhez közel álló Magyar Nemzet is rosszalló megjegyzéseket tett újévi beszédére, főleg annak a hanukát említő részére – írja a Népszabadság. Ezt követte a Honfoglalás 2000 Egyesület közleménye, amely szerint “megdöbbenéssel” látták a televízióban, hogy a Magyar Köztársaság elnöke a nemzethez szóló beszédét a nemzeti zászló mellőzésével mondta el. A szervezet ezért tiltakozó közleményt kíván átadni a nemzet megsértése miatt a Sándor-palota előtt.

A Jobbik nevében Balczó Zoltán értékelte úgy a köztársasági elnök eddigi tevékenységét, hogy az megerősíti korábbi aggodalmukat, amelynek alapja, hogy Sólyom László a nyolcvanas évek SZDSZ-közeli mozgalmaiban szocializálódott, elnökké pedig az SZDSZ és a Fidesz kompromisszumából következően lehetett. A Jobbik Magyarországért egyébként közleményben tudatta: egy címeres magyar lobogót ajándékozott az államfőnek, hogy irodájában is legyen zászló.

A Fidesz alelnöke szerint azonban az elnök személye zászló nélkül is kifejezi a nemzet egységét, ezért hiányának a háttérben nem tulajdonít jelentőséget. Pokorni Zoltánt az sem zavarja, hogy Sólyom szerint bárki nyer tavasszal a választáson, az „nem viszi romlásba az országot”. A fideszes politikus egyetért az elnöki beszéd „csendesítő attitűdjével”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik