Belföld

Több mint egymilliárddal gazdálkodnak a pártalapítványok

A pártalapítványok tudományos, ismeretterjesztő, kutatási és oktatási feladataik ellátása során segíthetik, de közvetlenül nem finanszírozhatják a kampányokat – írja a Népszabadság.

Egymilliárd 120 millióval gazdálkodhatnak 2006-ban a pártalapítványok. A költségvetés szavazása során kiderült, a Táncsics Mihály Alapítvány 17,1 millió, a Polgári Magyarországért Alapítvány 16 millió, az Antall József Alapítvány 4,4 millió, a Szabó Miklós Szabadelvű Alapítvány pedig 4,1 millió forint pluszpénzt számolhat el; így az MSZP alapítványa összesen 461, a Fideszé 430, az MDF-é 119, az SZDSZ alapítványa pedig 110 millió forintot kasszírozhat. (A pártalapítványok központi támogatását a mindenkori képviselői-köztisztviselői tiszteletdíj alapján számolják ki.) Ehhez hozzá lehet tenni: a Fidesz háttéralapítványa 2004-ben és tavaly is 20–20 ezer eurót kapott a Konrad Adenauer Alapítványtól.

A pártalapítványokról szóló törvényről a T. Ház (Dávid Ibolya MDF-elnök javaslatára) 2003 nyarán döntött – szokatlanul „csendesen”, és még szokatlanabb összhangban: négypárti konszenzussal. A törvény szerint az alapítványok a pártok működését segítő tudományos, ismeretterjesztő, kutatási és oktatási feladatok ellátására hivatottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik