Belföld

A pártok hallgatnak a gázról

Az esetleges gázhiánnyal kapcsolatos újabb és újabb hírek ellenére a magyar politikai pártok hallgatnak az ügyről, csak a kormány kommunikál. A FigyelőNet által megkérdezett politológusok szerint ez nem a nemzeti egység, inkább a bizonytalanság jele.

Feltűnő az egyes pártok hallgatása a hazánkat is jelentősen érintő orosz–ukrán gázvitával kapcsolatban. Kumin Ferenc politológus szerint a csend az ellentétes információk miatt kialakult bizonytalanságból adódik: ilyen helyzetben egyetlen párt sem kockáztat meg egy nyilatkozatot. „Az sem egyértelmű, a pártok a kialakult helyzetet mennyire akarják felhasználni a belpolitikai csatározásokban, bár nem kizárt, hogy megteszik majd. Hogy miként, ahhoz fantázia kell. De el tudom képzelni, hogy a jobboldali, a keleti piacoktól inkább elzárkózó pártok ezzel az esettel támasztják majd alá politikájuk helyességét” – véli Kumin Ferenc.

Egyetért ezzel Budai Bernadett politológus is. Véleménye szerint a kormány helyesen kommunikált: egy cselekvő kabinet képét felvázolva tett külső – diplomáciai – és belső – a lakosságot tájékoztató – lépéseket. „A pártoknak, és elsősorban az ellenzéki pártoknak mérlegelniük kell, hogy érdemes-e az ügyben megszólalni és a kormányt bírálni. A kormánypártoknak nincs megszólalási kényszere, hiszen a kormány az ő nevükben is cselekszik. Az ellenzék viszont, úgy látom, nem talált fogást a kérdésen. Egyedül Deutsch Tamás szólalt fel még két ünnep között, a gázáremelés visszavonására szólítva fel a kormányt. Úgy gondolom, ez elég irreleváns válasz volt az orosz–ukrán gázvitára” – mondta Budai Bernadett a FigyelőNetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik