Belföld

Javul a hóhelyzet

A fővárosban már zavartalan a közlekedés, a Dunántúlon kevésbé. A vonatközlekedés folyamatos, a BKV minden járata elindult, a főutak járhatóak.

Budapesten zavartalan a közlekedés: a fő- és a fontosabb mellékutakat letakarították – közölte a közlekedési vállalat ügyeletese és a közterület-fenntartó szóvivője. A BKV járművei minden vonalon elindultak, még a buszok hegyi járatai is zavartalanul közlekednek. Éjszaka már nem esett hó, a főközlekedési utak Budapesten mindenütt feketék – tette hozzá. A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. szóvivője elmondta: a fővárosban minden fő-, és a fontosabb mellékutak is mind járhatóak. Szombatra virradó éjszaka 774 kézi hómunkás és 100 gép dolgozott Budapest úthálózatának takarításán, síkosságmentesítésén. Reggel 6 órától a részvénytársaság ismét vesz fel kézi hómunkásokat, nettó bérük a nyolc órai munkáért 2500 forint. A nappali műszakban 100 téli célgéppel dolgoznak, és amennyiben nem kezd el esni a hó, kizárólag a mellékútvonalak takarítását végzik – tette hozzá Szegedi Péter.


Vannak még gondok

Az országban minden főút járható, a dunántúli településeken 27, Nógrádban egy mellékút járhatatlan – közölte az Útinform szombat reggel fél hét után. A péntekig lehullott nagymennyiségű hótól a Dunántúl nagy részén a főutak sok helyen havasak, hókásásak. A Magyar Közút Kht. munkagépeivel egész éjszaka dolgozott az utak tisztításán, azonban a hajnali fagyoktól most még jégbordás, síkos szakaszokra számítani kell.

Deres, vízátfolyásoknál jeges területek is előfordulnak. Győr-Moson-Sopronban 6 Fejér megyében 7, Komárom-Esztergom megyében 9, Veszprém megyében 5 úton nem lehet közlekedni a hóátfúvások miatt. Veszprém megyében egy települést, Bakonynánát nem lehet megközelíteni. Egy mellékút Nógrád megyében sem járható. A télies útviszonyok miatt Győr-Moson-Sopron és Nógrád megyében a határátkelőknél kihelyezték a “hólánc használata kötelező” jelzőtáblát. A teherjárműveket csak annak használatával, a személyautósokat pedig az eszközök meglétével engedik belépni az országba.

Nincs késés

Valamennyi vonat menetrend szerint elindult, és többnyire nagyobb késés nélkül közlekedik – közölte a MÁV szóvivője szombaton kora reggel. Kavalecz Imre elmondta, hogy a vasúttársaság vonalain az éjszakai órákban több száz pályamunkás dolgozott a vasúti pályák megtisztításán. A hóakadályokat a hó-olvasztógépek, illetve a hóekék segítségével szinte valamennyi vasútvonalról eltávolították. Ennek köszönhetően a vonatok nagyobb késés nélkül – viszonylag menetrend szerint – közlekednek.

A biztonságos közlekedés érdekében szombaton is 143 állomáson fűtik a váltókat. A készenléti hómunkások száma 1500-ra is növelhető, és készenlétben áll 30 hóeke, 34 hóolvasztó gép, 14 hómaró a pályák megtisztítására. A Budapest-Vác-Szob vasútvonalon a nagyobb késések elkerülése érdekében a váci zónázó elővárosi vonatok nem közlekednek. A Dunakanyarban óránként közlekednek a szobi vonatok, amelyek minden állomáson megállnak. A vonatok a Nyugatiból minden óra 55. percében, Szobról pedig minden óra 45. percében indulnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik