Belföld

A Fidesz szerint tévedtek a külföldi újságírók

A Fidesz szerint téves helyzetértékelésen alapul a Magyarországon dolgozó külföldi újságírók szövetsége, a HIPA közleménye, mert "az elmúlt hetekben kirobbant botrány nem az ő munkavégzésükkel, hanem a kormány magatartásával van összefüggésben".

“A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség nagyra értékeli és fontosnak tartja a Magyarországra akkreditált külföldi újságírók tevékenységét” – áll az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben.

Az ellenzéki párt szerint “a Gyurcsány-kormány az adófizetők forintjaiból 100 milliós nagyságrendű összeget költött megtévesztő, öntömjénező kormányzati hirdetésekre. A Fidesz ezt elfogadhatatlannak tartja, és a botrányos ügy kivizsgálására parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi”.

A HIPA, a Magyarországon dolgozó külföldi újságírók 65 újságírót és tudósítót képviselő szövetsége csütörtökön közleményben ítélte el “a Fidesz által közzétett hirdetéseket, a Fidesz parlamenti képviselőinek nyilatkozatait, és azokat a sajtóhíreket, amelyek azt állítják, hogy a magyar kormány fizetett a Financial Times-nak azért hogy az újság kedvező színben tüntesse fel Magyarországot a december 12-én publikált mellékletében, amelyet az FT Magyarországon dolgozó tudósítói írtak”.

A szervezet megerősíti: végsőkig kiállnak a szabad és független sajtó védelméért és tagjai azon jogáért, hogy professzionális módon tudósítsanak a magyarországi eseményekről.

A Fidesz az Országgyűlésben, majd sajtótájékoztatókon, valamint fizetett hirdetésekben is azt állította, hogy Gyurcsány Ferenc 20 millió forintot fizetett a világ vezető gazdasági napilapjának, hogy egy 2005. december 12-én megjelent mellékletében kedvező színben tüntesse fel a magyar gazdaságot.

Deutsch Tamás a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja nevében a melléklet megjelentetésének körülményeit vizsgáló bizottság felállítását kezdeményezte december 22-én.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik