Belföld

Nem lesz hosszabb téli szünet

Nem hosszabbítja meg az Oktatási Minisztérium a téli szünetet az iskolákban; erre nincs is hatásköre – közölte a minisztérium politikai államtitkára csütörtökön az MTI-vel.

„Nincs olyan válsághelyzet, ami indokolná ilyen típusú, a tanév rendjét megzavaró lépést” – mondta Arató Gergely, hozzáfűzve: nem hosszabbítják meg a téli szünetet. A közoktatási törvény azonkívül, hogy pontosan meghatározza a tanév rendjét, a szüneteket és a kötelező tanítási napokat, nem ad lehetőséget arra, hogy a minisztérium önhatalmúan döntsön a szünetek meghosszabbításáról – tette hozzá. Az intézmények saját belső tanévrendjükben elvileg elrendelhetnek szünethosszabbítást, de a fix tanítási napok pótlásáról gondoskodniuk kell – mondta Arató Gergely.

Az Oktatási Intézményeket Fenntartók Országos Szövetsége (OFOSZ) a téli szünet meghosszabbítását kérte szerdán az oktatási miniszterhez írt levelében, a téli kiadások, a fűtési díj csökkentésére. Az OM államtitkára ezzel kapcsolatban megjegyezte: alaptalan a finanszírozási és a gázár emelése miatti aggodalom.

A 2006-os költségvetés ugyanazokat a normatívákat biztosítja, mint a 2005-ös, de az áfa és az egészségügyi hozzájárulás csökkentésével a többletköltségeket ellensúlyozza – mondta a politikus. A jövő évi gázáremelés hatását a költségvetés kompenzálja, a fenntartó intézmények megkapják a többletköltségeket – közölte az államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik