Belföld

A külföldi újságírók elítélik a Fidesz nyilatkozatait

A Magyarországon dolgozó külföldi újságírók szövetsége (HIPA) elítéli a Fidesz azon állításait, mely szerint a magyar kormány fizetett a Financial Times-nak azért, hogy az újság kedvező színben tüntesse fel Magyarországot a december 12-én publikált mellékletében.

A Financial Times londoni szerkesztősége és budapesti tudósítói egyaránt visszautasították a Fidesz azon állításait, mely szerint a magyar kormány fizetett a Financial Times-nak azért, hogy az újság kedvező színben tüntesse fel Magyarországot. A szövetség valótlannak és hitelrontónak minősítette a nagyobbik ellenzéki párt állításait, mondván, a Fidesz, és a Fidesz állításait megjelentető sajtóorgánumok sem szolgáltak semmiféle bizonyítékkal, amely alátámasztaná rágalmaikat. A Fidesz erre utaló hirdetése csütörtökön ismét megjelent a Blikk című napilapban.

A HIPA pártállástól függetlenül elutasít minden olyan kísérletet, amely az adott párt politikai céljainak érdekében hazugságokat terjeszt a HIPA tagjairól – áll a szövetség közleményében. A HIPA véleménye szerint a fenti megalapozatlan állítások veszélyeztetik a sajtó szabadságát és megkísérlik befolyásolni a HIPA tagjainak magyarországi tudósításait. A HIPA a továbbiakban is a végsőkig kiáll a szabad és független sajtó védelméért és tagjai azon jogáért, hogy professzionális módon tudósítsanak a magyarországi eseményekről.

A HIPA 65 újságírót és tudósítót képvisel, akik a magyar eseményekről tudósítják a világsajtót. Az FT mellékletét egyébként Christopher Condon, a lap tudósítója írta, Kester Eddy segítségével. Christopher Condon a HIPA 5-tagú elnökségének tagja, míg Kester Eddy a HIPA elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik