Belföld

Újabb nagy havazás várható

Éjszaka délnyugat felől mindenütt beborul az ég, és a metereológusok szerint egyre többfelé lesz csapadék, főként hó valószínű. Bizonyos helyeken 10-15 centis friss hóra, ónos esőre és hófúvásokra kell számítani az elkövetkező 24 órában. A rendőrség fokozott óvatosságra szólítja fel az utazókat.

A következő 30 órában egy délről északkelet felé átvonuló ciklon alakítja a Kárpát-medencében időjárását – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentésében. Hatására az ország nagy részén jelentős mennyiségű csapadék várható, többnyire hó, keleten eső valószínű. Csütörtök délutántól délnyugat felől mindenütt beborul az ég, és az esti óráktól egyre többfelé lesz csapadék, főként hó valószínű, délkeleten, keleten azonban eső is várható. Az ország nagy részén jelentős mennyiségű csapadékra kell számítani. Az ország középső megyéiben intenzív havazásra kell számítani és az egyre többfelé megerősödő szél miatt hófúvások is kialakulnak elsősorban a Dunántúlon.

Péntek délutántól időnként elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet, és kevesebb helyen lesz havazás. Éjszakától az északi, északnyugati szél a Dunántúlon, napközben az Alföld déli vidékén is megerősödik, időnként viharossá fokozódik. Éjszaka nyugaton, napközben a középső országrészben is számítani kell hófúvásra. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1, -6 fok között alakul, délkeleten ennél kissé melegebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken nyugaton -3, keleten +3 fok körül várható. Péntek délutántól időnként elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet, és kevesebb helyen lesz havazás.

Éjszakától az északi, északnyugati szél a Dunántúlon, majd napközben másutt is megerősödik, időnként viharossá fokozódik. Éjszaka nyugaton, napközben a középső országrészben is számítani kell hófúvásra.

Az előrejelzések szerint Budapesten erősen felhős, illetve borult lesz az ég. Éjszaka és pénteken változó intenzitású havazás várható, átmenetileg azonban havas eső is hullhat. Az északi, északnyugati szél megerősödik, délután viharos széllökésre is számítani kell, ami hófúvást okozhat.

A rendőrség fokozott figyelmet kér

A legfrissebb meteorológiai jelentések alapján az ORFK illetékesei mindenkit arra kérnek, hogy csak abban az esetben induljanak útnak, ha ez feltétlenül szükséges. Az Országos Rendőr-főkapitányságon – a várható, igen komoly közlekedési nehézségekre való felkészülés céljából – egy operatív törzset is létrehoztak. Ennek az a feladata, hogy folyamatosan nyomon kövesse a beérkező, meteorológiai, közlekedési és közbiztonsági információkat, illetve ezek villámgyors kiértékelése alapján intézkedjék arról, hogy minden szükséges helyszínre megfelelő számú közlekedési rendőr juthasson el. A várható fennakadások enyhítésére a rendőrség fokozott közbiztonsági létszám kirendeléséről döntött, hogy ezáltal minél több baleset és közlekedési probléma elkerülhető, kivédhető legyen.

A rendkívül veszélyesnek ígérkező útviszonyok miatt a rendőrség kéri, hogy csak az induljon útnak autójával, akinek muszáj. Aki pedig kocsiba ül, gondoskodjék arról, hogy a jármű fel legyen készítve a téli közlekedésre – téli abronccsal és hólánccal -, valamint üzemanyaggal is bőségesen fel legyen töltve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik