Belföld

Kezdődik a vagyonbevallási szezon

Hétfőtől adhatják le vagyonbevallásaikat a törvényhozók, amelyek február elsejétől nyilvánosak. Nemrég MSZP-s politikusok jelezték, hogy Orbán Viktor háza ügyében vagyonvizsgálati eljárást kezdeményeznek – írja a Népszava.

2001 óta a képviselőknek és a velük egy háztartásban élő családtagjaiknak a ciklus elején és végén, valamint minden év januárjában vagyonbevallást kell készíteniük. Az a képviselő, aki január 31-ig nem készíti el saját és a vele egy háztartásban élő hozzátartozója nyilatkozatát, nem gyakorolhatja képviselői jogait és nem kaphat tiszteletdíjat. A vagyonnyilatkozatokat február 1-én kiteszik a parlament honlapjára.

A törvényhozók bevallása nyilvános, minden érdeklődő beletekinthet, a családtagoké azonban titkos. Ha valaki úgy érzi, egy képviselő nyilatkozata nem felel meg a valóságnak, kezdeményezheti a vagyonbevallás vizsgálatát az Országgyűlés elnökénél. A mentelmi bizottság elnöke dönti el, hogy egy adott ügyben indít-e eljárást.

Nemrég MSZP politikusok jelezték, hogy Orbán Viktor háza ügyében vagyonvizsgálati eljárást kezdeményeznek. A lap információi szerint a dokumentum még nem érkezett meg a mentelmi testülethez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik