Belföld

A GKM felére csökkentené a balesetek számát

Kötelezővé tenné valamennyi kerékpáros számára a fényvisszaverő mellény és a bukósisak viselését a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, májustól pedig minden autó kötelező tartozéka lesz a tűzoltó készülék. A tárca felére akarja csökkenteni a közlekedési balesetekben elhunytak számát – írja a Népszabadság.

A Belügyminisztérium után a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) is elkészítette a maga tervezetét az ország közlekedésbiztonságának javítására. Mivel Magyarországon évente átlagosan 1300-an halnak meg közlekedési balesetekben és további mintegy húszezren sérülnek meg, drasztikus intézkedésekre van szükség, hogy teljesítsük az Európai Unió úgynevezett fehér könyvében megfogalmazott követelményt. Eszerint 2010-re a tagállamoknak a felére kell csökkenteni a közúti tragédiák halálos áldozatainak számát. Ez hazánk számára azért is nagy kihívás, mert az elmúlt öt évben tíz százalékkal nőtt a személyi sérüléssel végződött balesetek száma, ráadásul az idei prognózis is inkább romlást mutat.

A rendőrség és a Belügyminisztérium előterjesztéséhez hasonlóan, a közlekedési tárca is fontosnak tartaná a gépjárművek tulajdonosai és üzemben tartói objektív felelősségének megállapítását azokban az esetekben, amikor a szabálysértő kiléte nem állapítható meg. Ez azt jelenti, hogy ha nem sikerül a szabálysértőt azonosítani, a tulajdonos a felelős a szabálysértésért. Franciaországban e jogintézmény bevezetésével (és egyidejűleg az automatikus sebességmérők számának jelentős növelésével) néhány év alatt 40 százalékkal csökkentették a halálos közúti balesetek számát.

A GKM kormány-előterjesztése értelmében 2006. második fél évétől csakis ABS-szel szerelt új autókat lehetne forgalomba hozni Magyarországon, május végétől minden 3500 kilogrammnál kisebb gépkocsinak kötelező tartozéka lenne a tűzoltó készülék, a gyalogosok és a kerékpárosok védelme érdekében pedig a tárca felveti a láthatósági mellény és fejvédő sisak használatának kötelezővé tételét is. Sőt, lakott területen kívül az utasok számára is kötelező lesz a biztonsági öv használata azokon a buszokon, amelyek rendelkeznek vele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik