Belföld

Mégsem perel a főváros Csepel eladása miatt

A Fővárosi Közgyűlés kedden elutasította azt az előterjesztést, amely felhatalmazást adott volna Demszky Gábornak, hogy lépéseket tegyen a közelmúltban eladott csepeli ingatlanok elővásárlási jogának gyakorlásával kapcsolatban.

A főváros előterjesztése szerint a több helyrajzi számon lévő ingatlan eladására kötött szerződés semmis.

A csepeli önkormányzat idén novemberben értékesített több ingatlant a spanyol FADESA ingatlanfejlesztőnek, amely ingatlanok a főváros fejlesztési elképzeléseiben is szerepeltek volna. A főváros a kérdéses ingatlanra egyrészt közparkot akart, továbbá ezen a területen húzódna a csepeli központi szennyvíztisztítóhoz vezető út. Az érintett ingatlanok egyike pedig a Galvani úti Duna-híd és a kapcsolódó úthálózat kialakításához nélkülözhetetlen.

A városvezetés ellenzéki képviselői élesen támadták Demszky Gábort a döntés kapcsán. Sasvári Szilárd fideszes önkormányzati képviselő szerint a főpolgármester nem tudta érvényesíteni a főváros érdekeit, nem tudott olyan egyezségre jutni, amely ötvözi a fővárosi lakosok és a Csepelen élők érdekeit.

Kupper András, szintén fideszes képviselő pedig úgy fogalmazott: “bár Demszky Gábor politikai vereséget szenvedett, a játszma igazi vesztese a főváros lakossága lett”. A képviselő álláspontja szerint a döntés ellenére, közgyűlési felhatalmazás nélkül is van lehetősége Demszky Gábornak a bírósághoz fordulni a semmisség megállapítása érdekében.

“Felszólítjuk Demszky Gábort, hogy kövessen el mindent, hogy a Csepel-csúcsra tervezett fővárosi beruházások megvalósulhassanak” – mondta Kupper András. A szavazást követően egyébként Demszky Gábor is közölte, jogi lehetőség van a semmisség megállapítására, és, mint mondta, a megteendő lépéseket mérlegeli.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik