Belföld

Harminc új autót kaptak a mentősök

Harminc új mentőautót adott át ünnepélyes keretek között Gyurcsány Ferenc szerdán Budapesten, az Országos Mentőszolgálat központjában. A miniszterelnök azt ígérte, hogy tavasszal újabb 90 kocsi érkezik.

Hozzátette: az új mentőautók beszerzése és üzembe állítása része az egészségügyben tervezett 21 lépésnek, amelynek keretében prioritást kap a sürgősségi ellátás. Az összesen 120 gépkocsi értéke 1,3 milliárd forint, műszeres felszereltségük pedig félmilliárd forintba kerül.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy ebben az évben ötvenöt mentőállomást újítottak fel és öt új állomást építettek.

Kiírták a közbeszerzési pályázatot a mentésirányítási rendszerre, amelyre 300 millió forintot fordít a kormányzat. A rendszert várhatóan jövő év júniusától használhatja majd a mentőszolgálat – közölte Gyurcsány Ferenc.

A légi mentéssel kapcsolatban a miniszterelnök elmondta: a hat új mentőbázis kialakításával párhuzamosan két francia helikopter felújítása kezdődött el, és az új járművekre is kiírták a közbeszerzési pályázatot.

Visszakozik Gyurcsány

A miniszterelnök komoly lemaradásban és folyamatos kihátrálásban van a sürgősségi ellátás fejlesztésére tett ígéretek teljesítése terén. Szerdán harminc mentőautót adott át, ám a tavasszal még ennek négyszeresét ígérte erre az évre – áll a Fidesz közleményében.

A Fidesz szerint a mentőhelikopter-tender nem az ígértek szerint alakul: Gyurcsány Ferenc itt is kudarcot vallott, nyilván ezért volt szükség az úgynevezett „100 lépés program” átírására. Míg az eredeti verzió még 3 új helikopter beszerzését irányozta elő 2005-ben, a most olvasható új változatban már csak 1 gépről írnak, ám vélhetően ebből sem lesz semmi, hiszen Gyurcsány Ferenc már csak a tenderkiírásról beszélt – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik