Belföld

Nagyüzem a törvénygyárban

Az Országgyűlés hétfőn a két „nagyágyú", a költségvetés és az adótörvények megszavazása mellett, számos egyéb törvényről döntött. Elfogadták például a „babakötvény-törvényt", és a nyugdíjkorrekciós törvényt is.

Törvényben garantálták a képviselők, hogy minden 2005. december 31. után született csecsemő állami támogatást kapjon önálló életkezdéséhez, illetve – 364 igen, egy nem szavazattal – megszületett a döntés az ötéves nyugdíjkorrekciós programról is. Ez több mint két és fél millió nyugdíjast érint, akiknek juttatásai átlagosan évi mintegy 50 ezer forinttal nőnek.

Módosult a szociális törvény, amely alapvetően két ellátási formát érint, a rendszeres szociális segélyt és a közgyógyellátást. Előbbi a jövőben a felnőttkorú, jövedelemmel nem rendelkező személy és egész családja részére nyújtott szociális támogatássá alakul át, amely a segély összegét átlagosan nyolc-kilencezer forinttal emeli meg. A családi típusú segélyezésre való átállással bevezetik a fogyasztási egység fogalmát. Eszerint a jövedelmi helyzetet és az ehhez kapcsolódó támogatást nem az egy főre jutó, hanem a család nagyságától függő fogyasztási szerkezethez igazodóan állapítják meg. A közgyógyellátási rendszer átalakításával egyéni gyógyszerkeretet állapítanak meg: a támogatás egyéves szintre meghatározott, de háromhónapos időközönként rendelkezésre bocsátott gyógyszerkeret, lényegében egy virtuális pénzkeret igénybe vételére jogosít.

A parlament 363 igen szavazattal és egy tartózkodással elfogadta a foglalkoztatás bővítése és rugalmassá tétele érdekében szükséges intézkedésekről szóló törvényjavaslatot is. Ennek értelmében a versenyszférában a mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint a civil szervezetek járuléktámogatást kapnak, ha legalább három hónapja regisztrált álláskeresőt alkalmaznak. A központi közigazgatásban és az önkormányzatoknál munkakör-megosztással kívánják a hatékonyságot növelni, ami nem jár együtt létszámleépítéssel.

Négy egészségügyi tárgyú törvénymódosításra is pont került, így – többek között – teljes dohányzási tilalom lesz a gyermekegészségügyi intézményekben, valamint bővülnek a petesejt-adományozás lehetőségei.

Megváltozott a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló törvény. A cégek ügyvezetői, illetve vezető tisztségviselői magánvagyonukkal is felelnek majd a fizetésképtelenségi helyzet esetén, ha nem a hitelezők érdekeit helyezik előtérbe, és csökken a vállalkozás vagyona. A cégalapítás intézhető lenne elektronikus úton is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik