Belföld

Eljárás indul Orbán ellen

Vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményeznek a szocialisták Orbán Viktorral szemben – értesült a Népszava, mivel az MSZP nem látja tisztán a volt kormányfő vagyonosodásának körülményeit.

Továbbra sem lelhető fel a fedezet Orbán Viktor volt kormányfő korábbi vagyonnyilatkozataiban sem a Felcsúton ebben az évben felépített házra, sem a Cinege úti villának a kormányváltás után másfél éven át tartó átépítésére-bővítésére. A beruházások mellett a berendezésre és az átírási költségekre fordított összegeknek sincs forrása a kötelező képviselői vagyonnyilatkozatban.

A XII. kerületi szabadsághegyi villa mára 290 négyzetméteres, amit Orbán ez év februári vagyonnyilatkozatában is az átépítés előtti, 83+101 négyzetméteren szerepeltet. A Népszabadság szakértője szerint sokszorosát költötték a házra, mint az Orbán által említett 20 millió forint. A Fidesz elnöke nyári bizottsági meghallgatása előtt a 75 millió vételárat és a ráfordítást figyelembe véve mintegy 95 millió forintra értékelte az 1200 négyzetméteres telekrészen álló szabadsághegyi házát. A lap ennek több mint duplájára becsüli értékét.

Orbán 2005 februári vagyonnyilatkozatában 2 és fél milliós megtakarítás szerepelt. Az sem teljesen világos a szocialista képviselők számára, hogy ennyi spórolt pénzzel és 5 millió forintnyi hitellel miként sikerült a felcsúti vadonatúj házat ebben az évben tető alá hozni, amit a Népszava által megkérdezett szakértő számlával, áfával – a minőségtől függő 30 százalékos plusz-mínusz eltérés figyelembevételével – önmagában 35-40 milliós bekerülési értékkel számolt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik