Belföld

Metróépítés miatt bezártak egy hajléktalanszállót

Bezárták a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Borszéki utcai hajléktalanszállóját a 4-es metró építése miatt. Az intézmény megszűnésével ötven átmeneti szálláshely került veszélybe.

Az intézményben 1997 óta ötven férőhelyes átmeneti szállás, és ötven hajléktalan nappali alapellátására alkalmas melegedő, háziorvosi rendelő és szociális információs iroda működött – mondta Győri Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat budapesti vezetője.

A 4-es metró építési területén lévő ingatlan ellentételezésként 33 millió forintot kapott a szeretetszolgálat a MÁV Rt.-től. Győri Dani Lajos szerint ennyi pénzből nem tudtak a szolgáltatás működtetéséhez szükséges 600 négyzetméteres épületet vásárolni Budapesten.

A nappali alapellátás folytatásához szükséges ingatlant a kerületi önkormányzat biztosította, de az átmeneti szálláshelyek pótlása még nem történt meg annak ellenére, hogy a Fővárosi Önkormányzat törvényi kötelezettsége lenne. Ezzel a másik ötven férőhely helyzete bizonytalan – magyarázta a szeretetszolgálat budapesti vezetője. Hozzátette: a szeretetszolgálat szeretné megoldani a kieső férőhelyek, ellátási formák pótlását, de ehhez szüksége lenne a Fővárosi Önkormányzat, mint ellátásra kötelezett hivatal segítségére, ami eddig nem történt meg. Főként egy ingatlan felajánlásával jutnánk előrébb – tette hozzá.

Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes az MTI megkeresésére elmondta: másfél éve egyeztetnek a Máltai Szeretetszolgálattal az ingatlan megváltásáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik