Belföld

Kormányrendelet a meteorológiai szolgáltatásokról

A kormány elfogadta az Országos Meteorológiai Szolgálatról (OMSZ) szóló kormányrendeletet, amely szabályozza a közszolgálati adatok kezelését és kimondja, hogy a szolgálat állami feladatainak ellátását központi költségvetési forrásból kell biztosítani.

Az OMSZ felügyeletét ellátó környezetvédelmi tárca közleménye szerint a most elfogadott jogszabály különös súlyt fektet a közérdekű adatkezelés szabályainak meghatározására. Az Aarhusi Egyezmény előírásainak, az uniós követelményeknek, valamint a személyes és közérdekű adatok nyilvánosságára vonatkozó törvénynek egyaránt megfelelő rendelet szerint az OMSZ az általa begyűjtött, illetve nemzetközi kötelezettség alapján átvett alapadatokat ingyen köteles szolgáltatni.

Más a helyzet az alapadatokból készült számításokkal, előrejelzésekkel, illetve az egyéni kérésnek megfelelően összeállított mérésekkel, ezeket ugyanis a szolgálat szabadon értékesítheti. Az OMSZ azonban szélsőséges meteorológiai helyzet, környezeti katasztrófa, illetve ipari-, nukleáris baleset megelőzése, elhárítása, felszámolása esetén köteles a továbbfejlesztett adatokat is ingyen átadni az érintetteknek.

A szolgálat jövő évi, 2 milliárd forintos költségvetése kiegyensúlyozott gazdálkodást tesz lehetővé, az állami támogatás összege – csaknem 1,2 milliárd forint – lényegében megegyezik az ideivel. Az OMSZ-nál 2006-ban létszámcsökkentés nem lesz.

Korábban, január 19-én a zöldtárca vezetője azonnali hatállyal felmentette az OMSZ elnökét. Mersich Ivánnak az elmúlt hónapokban hozott, szakmai körökben is vitát kiváltott intézkedései miatt kellett távoznia. Persányi Miklós egyúttal felkérte Antal Emánuelt, az OMSZ korábbi elnökhelyettesét, hogy az elkövetkező három hónapban miniszteri biztosként irányítsa a szolgálat munkáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik