Belföld

Csökkentené az önkormányzati képviselők számát az MSZP

Huszonöt százalékkal csökkentené a helyi önkormányzati képviselők számát 2010-től az MSZP. A szocialista elképzelések szerint az egyéni kerületi rendszer megmaradna, a listás helyek száma azonban csökkenne.

A tízezer vagy ennél kevesebb lakosú településeken a kislistás választási rendszer úgy változna, hogy 600 lakosig három képviselőt választhatnának a helyiek – magyarázta a szocialista elképzelést Pál Tibor országgyűlési képviselője, a törvénymódosítás egyik kezdeményezője. A hatályos szabályozás szerint a tízezer vagy ennél kevesebb lélekszámú település egy választókerületet alkot, amelyben a képviselők száma száz fő esetén három.

Pál Tibor hozzáfűzte: a többi csoportban, vagyis 1500, 3000, 5000, illetve tízezer lakos esetén a jelenlegi szabályozáshoz képest 2-2 fővel csökkenne a képviselő-testület létszáma. Ezzel megoldódna az a probléma, hogy sokszor nem tudnak megfelelő létszámú jelöltet állítani a kistelepüléseken – mutatott rá a szocialista képviselő. Ugyanakkor a tízezernél nagyobb lélekszámú településeken megmaradna az egyéni kerületi rendszer és a kompenzációs lista kombinációja, de a listán megszerezhető helyek száma két-két fővel csökkenne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik