Belföld

Benyújtotta a Fidesz a munkahelygarancia-javaslatot

A Fidesz pénteken benyújtotta az Országgyűlésnek a munkahely-garanciáról szóló törvényjavaslatot. Az MSZP szerint a jövő évi költségvetésről szóló törvény erre is megoldást nyújt.

A Fidesz azt kéri a kormánytól, hogy a körbetartozások problémáját átfogóan kezelő törvényjavaslat tartalmát vizsgálja meg, valamint a parlament és a kabinet készüljön fel a javaslat januári, februári tárgyalására – mondta Rogán Antal.

Rogán Antal elmondta: a törvényjavaslat az Orbán Viktor pártelnök által hétfőn az Országgyűlésben ismertetett öt pontot járja körbe, s azok törvényi megoldását kínálja.
Közölte: a javaslat kimondja, hogy a vállalkozásoknak áfát fizetni csak a kiegyenlített számlák után kell. Az államnak a számla benyújtását követően határidőre ki kell fizetnie az elvégzett munkát. Az EU-s pályázatok esetében a javaslat az előleg mértékét 25-ről 50 százalékra emeli, megakadályozza az áfavisszatartást, és garanciaalapot hoz létre a körbetartozások problémájának kezelésére – fűzte hozzá.

A politikus leszögezte: a körbetartozások problémájának kialakulásában az államnak meghatározó felelőssége van. Mint mondta, a jelenlegi kabinet 2002 őszétől sokszor jelentős késéssel fizette ki a Széchenyi-tervben odaítélt támogatásokat, majd 2004-ben az áfa-visszafizetések korlátozásával, illetve a jogos visszaigénylések visszatartásával indított el körbetartozási hullámot. Megjegyezte: tömegesen és rendszerszerűen jelentős késéssel fizetik ki az uniós támogatásokat.

Simon Gábor, az MSZP Országos Választmányának elnöke szerint a politikában nem átnevezni, hanem nevén nevezni kell a dolgokat: hétfőn a Fidesz frakciója leszavazta az Országgyűlésben az MSZP szakmával egyeztetett javaslatát a körbetartozások megakadályozásáról. A politikus az MTI-nek nyilatkozva pártja nevében felszólította a Fideszt, hogy „tegye jóvá hétfői bakiját”, és a jövő héten fogadja el a költségvetési törvényt, amelynek része a javaslat a körbetartozások megakadályozásáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik