Belföld

A Tárkinál is kapaszkodik az MSZP

A Tárki decemberi adatfelvétele szerint míg a Fidesz minden csoportban pontosan ugyanott áll, mint egy vagy két hónapja, az MSZP a novemberi visszaesést követően ismét két százalékot erősített. Az SZDSZ közel van a küszöbhöz, az MDF-et még a Centrum is megelőzi.

A Tárki adatai is jól mutatják az MSZP lassú emelkedésének tendenciáját, és a Fidesz hónapok óta tartó stabilitását. A legnagyobb ellenzéki párt október óta tartja pozícióit: az összes megkérdezett körében három hónapja 29, a pártválasztók között 43, míg a biztos szavazó pártválasztók csoportjában 44 százalékon áll (igaz, itt a novemberi egy százalékpontos emelkedés tartott ki decemberre is).

Az MSZP ismét felfelé menetel

Az MSZP októberben vette át a vezetést az addig stabil 3-5 százalékkal az élen haladó Fidesztől: ekkor 32-29 arányban húzott el az ellenzéki párttól az összes megkérdezett körében, de másik két csoportban is tartotta a három százalékot. Ezt követően novemberben visszaesett a nagyobbik kormányzópárt, és egyedül a biztos szavazó pártot választóknál tudta előnyét tartani, a többi csoportban fej-fej mellett haladtak. A december eleji felméréskor viszont már a megkeresett 1500 választópolgár 31 százaléka tette le voksát a szocialisták mellett, míg a Fideszre 29 százalék szavazna egy most vasárnapi választáson. A pártválasztók csoportjában 45-43 (tehát itt is a hibahatáron belüli) arányban diadalmaskodott az MSZP. A biztos szavazó pártot választók az egyedüli szegmens, ahol nem sikerült feljebb tornásznia eredményét, sőt: novemberi 46 százalékot kővetően decemberre 44 százalékra olvadt azok aránya, akik biztosan elmennének és az MSZP mellé tennék az ikszet. Ezzel egyébként ebben a csoportban a két nagy párt azonos szinten állt decemberben.

MDF és Centrum nem, SZDSZ talán

A két kisebb parlamenti párt közül ebben a hónapban is az SZDSZ produkált magasabb eredményt, igaz, egyszázalékos (a pártválasztók körében kettő) visszaesés után egyik csoportban sem jutnának be a parlamentbe. Az összes megkérdezett körében három, a másik két szegmensben négy százalékon áll jelenleg a liberális párt.

Az MDF is javított novemberben, decemberre azonban visszaesett: a pártválasztók között kettő, a többi csoportban csupán egy százalékon áll. Ezt az eredményt még a parlamenten kívüli Centrum Párt is felülmúlta: a biztos szavazó pártot választók két százaléka a centrumot választotta volna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik