Belföld

Sólyomhoz fordul az MDF

Az MDF a köztársasági elnökhöz fordul a pártok ingyenes ingatlanhasználatának megszüntetésére vonatkozó törvény miatt. A pártelnök véleménye szerint a törvényben meghatározott 60 nap kevés arra, hogy egy párt eldöntse, megveszi-e vagy bérli az ingatlant.

Az MDF megfontolásra ajánlja Sólyom László köztársasági elnöknek, hogy küldje vissza a jogszabályt az Országgyűlésnek, vagy éljen az Alkotmánybíróság előtt a normakontroll lehetőségével – közölte Dávid Ibolya pártelnök az MTI-vel. A pártelnök emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés kedden fogadta el az állam tulajdonában lévő ingatlanokon pártok számára biztosított ingyenes ingatlanhasználat megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot úgy, hogy a minősített többséget igénylő részt elvetették. A jogszabály jelenleg a házelnök aláírására vár.

Dávid Ibolya közölte: a törvény értelmében a pártoknak 60 napon belül kellene nyilatkozniuk arról, hogy a használatukban lévő ingatlant bérelik, vagy megvásárolják. A pártok 15 éves részletre vásárolhatják meg az ingatlant, illetve egyösszegű fizetés esetén kedvezményre jogosultak.

Alkotmányos aggályok

Az MDF elnöke leszögezte: szakmailag erősen kifogásolható a törvény, mert a határidők rendkívül rövidek, és ez veszélyezteti a jogbiztonságot. A vételi jogra rendelkezésre álló 60 nap méltánytalanul rövid, a törvény nem rendelkezik a pártok esetleges elővásárlási jogáról, és nem koherens a lakástörvénnyel – fűzte hozzá.

Kitért rá: a törvénnyel kapcsolatban alkotmányos aggályt fogalmazott meg az igazságügyi tárca, amely szerint a későbbiekben esetleg parlamentbe jutó pártok részére nem teszi lehetővé az állam azt a támogatást, amelyet az úgynevezett rendszerváltó pártok számára biztosított, és ez sérti a jogegyenlőséget.

Dávid Ibolya hozzátette: a törvényjavaslat elfogadása csak kétharmados többséggel történhet, mivel lényegesen érinti a pártok gazdálkodását, azon belül ingatlanhasználatát. Elmondta azt is: felkérte a párt illetékes szakértőit, hogy térképezzék fel, hány állami tulajdonban álló ingatlant használ ingyenesen az MDF.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik