Belföld

Próbaper a jogtalanul szedett tandíj ügyében

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) vállalja, hogy biztosítja és finanszírozza egy hallgató jogi képviseletét egy, a jogtalanul szedett hallgatói díjak visszafizetésére indítandó próbaper során – tájékoztatott a HÖOK elnöke.

Ekler elmondta: az említett hallgató kiválasztására jogásszal történő konzultáció keretében kerül majd sor, és a fenti eljárásban való közreműködése mellett a HÖOK természetesen tovább folytatja a tárgyalásokat az érintett intézményekkel – olvasható az MTI-nek megküldött közleményben.


A HÖOK elnökének közlése szerint minden rendelkezésükre álló eszközzel segíteni fogják az ügy megfelelő sajtómegjelenését, a jogi eljárás eredményeinek rendszeres közzétételét. Október 25-én Magyar Bálint miniszter felszólította a felsőoktatási intézményeket, hogy a hallgatói önkormányzatok bevonásával tekintsék át intézményi szabályzataikat, és indokolt esetben vizsgálják felül a hallgatók fizetési kötelezettségét megállapító rendelkezéseket.

Az ombudsman két intézmény ellen emelt szót

Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok miniszteri biztosa korábban a Szegedi Tudományegyetem Budapesti Médiaintézet hallgatóitól szedett képzési hozzájárulás miatt fogalmazott meg ajánlást, decemberben pedig azt kezdeményezte, hogy a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) szüntesse meg a hallgatókat jogellenesen terhelő, idegen nyelvű képzési hozzájárulásra vonatkozó fizetési kötelezettséget.


Az oktatási tárcához jogtalan díjszedés kapcsán hivatalos panasz nem érkezett, de az oktatási ombudsman vizsgálódott a kérdésben. A díjszedés feltételeit a felsőoktatási intézmények szabályzatai rögzítik részletesebben. A jelenleg hatályos felsőoktatási törvény nem rendelkezik egyértelműen a kérdésről, de az új, 2006. március 1-jétől életbe lépő jogszabály pontosan definiálja a díjszedés feltételeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik