Belföld

Élőlánc a génszennyezettség ellen

Szombaton mutatja be választási programját az Élőlánc Magyarországért nevű, októberben alakult párt. A politikai szervezet első akciója a génmanipulált vetőmagok elleni aláírásgyűjtés lesz.

A magát alapvetően ökológiai pártként definiáló Élőlánc Magyarországért október elején alakult. Programjában az emberhez méltó élet természeti és kulturális feltételeinek védelmét tűzte ki célul. Ertsey Attila építész, a pártot irányító ötfős elnökség tagja a szervezetet „anti-pártként” határozta meg. Mint elmondta, azokat az értékeket képviselik, amelyeket más pártok nem, vagy nem eléggé. A tagok a részvételi és közvetlen demokrácia felé szeretnék elmozdítani a politikai rendszert.

Az Élőlánc Magyarországért kilenc fő fejezetből álló programja is ezt a szemléletet tükrözi: többek között szót ejt a kultúráról, az oktatásról, a város és vidék viszonyáról, az agglomerációról és az egészségügyről is.

A párt első akciója a génmódosított törvényekről szóló, jelenleg az Országgyűlés előtt fekvő törvényt szeretné megfúrni. Eszerint ugyanis hazánkban is lehetne génmódosított növényeket termeszteni. A párt szerint a biotechnológiában érdekelt óriásvállalatok ugrásra készen várják a hazai termesztési tilalom feloldását, így akár már másnap megjelenhetnek a kereskedelemben a rendkívül olcsó, génmódosított vetőmagok. Ezzel – az Élőlánc közleménye szerint – megszűnhet Magyarországon a biotermesztés és hazánk génszennyezetté válhat. Ezért az Élőlánc Magyarországért szombaton országos aláírásgyűjtésbe kezd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik