Belföld

Komoly karcsúsítás a gazdasági tárcánál

A 45 minisztériumi szervezeti egység 30-ra, a 658 fős létszám 570-re, a 46 költségvetési háttérintézmény 23-ra csökken – derül ki a gazdasági tárca intézménykorszerűsítési programjából, amely a Világgazdaság birtokába került.

Cifra nyomorúság és pazarlás egyaránt jellemzi a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium intézményeit. Van olyan, amelynek 9500 négyzetméteres budai ingatlanán egyebek között park, teniszpálya is van, és nyolcezer négyzetméteres épületében 160-an dolgoznak. Bár laboratóriumok is vannak benne, de míg itt az egy főre jutó munkahelyterület 50 négyzetméter, a piacon kilenc négyzetméterrel kalkulálnak. A GKM a más tárcáknak is mintául szánt intézménykorszerűsítési programjában racionális költséghatékony működést célzott meg. A tisztázatlan feladatmegosztást egyértelművé, a túl hierarchikus szervezetet pedig lapossá kívánják tenni.

A lap birtokába jutott dokumentum szerint a 45 minisztériumi szervezeti egységet 30-ra szeretnék csökkenteni. A GKM költségvetési intézményeinek száma pedig a felére, azaz 23-ra mérséklődne. A jelenlegi 46-nál összesen 2800-an dolgoznak, idei költségük 75 milliárd forint, ez tízmilliárddal marad el a bevételüktől, így 2005-ben ennyibe kerülnek a büdzsének. Jövőre azonban nulla forint lesz a költségvetési ráfordítás.

A GKM-hez 20 jóléti intézmény (üdülő, oktatási központ) is tartozik, összértékük 700 millió forint. Ezeket maximum az év három hónapjában használják, az évi ráfordítás (fenntartás-felújítás) 136 millió forint.

Ugyanakkor van olyan is, ahol a liftet befalazták, hogy ne lehessen használni, mert az éves fenntartás költségeit nem tudják kitermelni; nincs fűtés, és az épületben tartózkodók mozgásigényére van bízva, hogy ne fagyjanak meg. Van ahol fabarakkban dolgoznak, s az intézmény vezetője saját pénzén megy ki baleseti eseményhez, mert nincs benzinköltségre fedezet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik