Belföld

Nemzeti vízum nem csak magyaroknak

2006. január 1-jétől Románia, Horvátország, Szerbia és Montenegró, valamint Ukrajna összes állampolgára díjmentesen kérelmezheti az úgynevezett nemzeti vízumot, amely elsősorban a nemzeti-anyanyelvi-kulturális összetartozás erősítését hivatott szolgálni.

Az új speciális tartózkodási vízum többszöri beutazásra jogosít, és három hónapnál hosszabb tartózkodást tesz lehetővé mindazok számára, akik a magyar nyelv gyakorlása, a kulturális nemzeti identitás megőrzése, az állami felsőfokú oktatáson kívüli tanulmányok folytatása, illetve családi kapcsolataik ápolása céljából kívánnak Magyarországon tartózkodni.

Avarkeszi Dezső kormánymegbízott a FigyelőNetnek elmondta: a magyar nemzeti vízum elméletben a felsorolt szomszédos országok összes állampolgárának jár, de mivel elválaszthatatlanul kötődik a magyar nyelvhez, teljesen kizárt, hogy nem magyar anyanyelvű ukrán, szerb, román vagy szlovák állampolgárok is igénybe vegyék. A kérelmezőknek meg kell felelniük az általános vízumkiadási feltételeknek, ami azt jelenti, hogy a nemzeti vízum igénylésekor bizonyítani kell bizonyos anyagi feltételeket, mint például a lakhatást vagy az önfenntartást.

A vízumkérelmet a kérelmezőnek az állandó vagy szokásos tartózkodási helye szerint illetékes magyar külképviseleten személyesen kell benyújtania.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik