Belföld

Átadták a Kisebbségekért-díjakat

Magyarországon a nemzetiségi, kulturális vagy vallási alapú megosztottság nem béklyózza a hétköznapokat – jelentette ki Gyurcsány Ferenc kormányfő a Kisebbségekért-díjak átadását megelőző ünnepi beszédében kedden Budapesten.

Ez olyan érték, amelyet meg kell őrizni, bátorítani kell a hazai kisebbségeket: „éljék meg azt, hogy miközben magyarok, magyar állampolgárok, aközben van egy másik nemzeti identitásuk is” – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc az Országházban tartott díjátadáson. Hozzátette: „nekünk (…) az állam képviselőinek legalább olyan eltökéltséggel kell (…) a hazánk területén élő kisebbségeket segíteni ebben, mint amilyen eltökéltséggel (…) képviseljük és védjük a határainkon túl élő magyar közösségeket”.

A miniszterelnök a köszöntő után Sólyom László államfővel és Szili Katalin házelnökkel közösen átadta az elismeréseket. Az állami kitüntetést – amelyet a kisebbségek napja (december 18.) alkalmából adnak át – a kisebbségek érdekében, a kisebbségi közéletben, az oktatásban, a kultúrában és az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban és a gazdasági önszerveződés területén kiemelkedő tevékenységet végző magyarországi és külföldi személyek és szervezetek kaphatják meg.

Elismerésben részesült Budai János, a gyulai Nicolae Balcescu Román Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium nyugalmazott igazgatója, Choli Daróczi József népművelő, pedagógus, író, költő, Farkas Antal, az Országos Cigány Önkormányzat egyik alelnöke, Gábrity Molnár Irén egyetemi tanár, Golub Iván, a Fővárosi Uzsoki Kórház Főigazgatója és Guttman Mihály nyugalmazott zenepedagógus.

Megosztott Kisebbségekért-díjat kapott Mága Zoltán zenész és Nyári Gyula előadóművész. Ugyanilyen elismerést kaptak Kisszelmenc és Nagyszelmenc polgármesterei, Illár József és Tóth Lajos.

A tízéves Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány eredményes tevékenységéért nyerte el a kitüntetést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik