Belföld

Gyurcsány Antallra emlékezett

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásában tisztelgett a 12 éve elhunyt Antall József emléke előtt. A közös célok jegyében Gyurcsány Ferenc kérte képviselőtársait, illetve valamennyi állampolgárt, hogy támogassák őt az Európai Unió költségvetési tárgyalásai során.

Tizenkét éve hunyt el a harmadik Magyar Köztársaság első miniszterelnöke, Antall József. Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalásában méltatta az egykori kormányfőt: demokratának nevezte, aki évtizedeken át készült a haza szolgálatára. „A jelenlegi koalíciós pártok Antall miniszterelnök úr politikai riválisai voltak, kemény és éles viták zajlottak le a felek között. Antall József azonban liberális demokrata volt a szó hagyományos értelmében: becsülte ellenfeleit, és elfogadta az eltérő álláspontokat. Tisztelettel és megbecsüléssel adózom emléke előtt” – mondta Gyurcsány Ferenc. Felszólalásában Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője megköszönte a kormányfő szavait, és maga is csatlakozott Antall József méltatásához.

Soha nem álltunk ilyen jól a Financial Times szerint

A megemlékezés hangjai mellett a kormányfői felszólalás legfontosabb vonulata természetesen ezen a héten is a gazdasági eredmények elemzése volt. Gyurcsány Ferenc elismerte, hogy Magyarország költségvetése jelentős feszültségekkel terhes, mivel 2001–2002-ben a kormányok úgy döntöttek, lazítanak a gazdaságpolitikán annak érdekében, hogy az emberek többet érezhessenek a valódi rendszerváltásból. „A Száz lépés programja a változtatás sorozata volt. A kormány tudja, hogy változásra azért van szükség, hogy biztonság legyen. A változásnak persze mindig vannak nyertesei, és vannak olyanok, akik a hasznát csak közép- vagy hosszú távon érzékelik” – fogalmazott a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc idézetet olvasott fel a Financial Times című brit gazdasági lapból, amely hétfői lapszámában hat oldalt szentelt hazánknak. Az újság szerint soha nem ment olyan jól Magyarországnak, mint most, a cikk szerzője azonban kiemeli, ronda kampány várható, ami ronthatja az ország külföldi megítélését. „A Financial Times szerint a magyar gazdaság pezseg, magas a növekedés aránya, alacsony az infláció” – idézett a kormányfő.

Elnyűhetetlen téma: autópálya és kkv

A miniszterelnök kitért arra is, hogy míg az Orbán-kormány megígérte, és összesen hét kilométert épített, addig Medgyessy Péter, illetve az ő kormánya ki is tartott ígérete mellett. „Az M5-ös Horn Gyula kormánya alatt megépült Kiskunfélegyházáig, majd négy évre leállt, 2002-ben pedig folytatódott az építkezés, és ma már Szegedig ér” – emelte ki a kormányfő. Hozzátette: ennek a kormánynak nincs „udvari szállítója”, nem csak a Vegyépszer építhetett. Így jelenleg hazánk az egyetlen ország Európában, ahol egyszerre négy autópályát építenek.

Gyurcsány Ferenc elmondta, az 1998 és 2002 közti időszak 50 milliárdjához képest az elmúlt három évben 82 milliárd forintot fordított a kormány a vállalkozások támogatására. Ráadásul míg a kis- és középvállalkozások árbevételei korábban stagnáltak, 2004-ben 40 százalékkal emelkedtek. „Ezt a politikát kell folytatni” – összegezte a korányfő.

Irány Brüsszel!

Gyurcsány Ferenc felszólalásában képviselőtársai, és kiemelten az ellenzék támogatását kérte ahhoz, hogy Brüsszelben hatékonyan képviselhesse Magyarország érdekeit az EU-költségvetés vitáján. „Nagy-Britannia javaslatát elutasítottuk, a legutóbbit még nem ismerjük. A célunk az – amiből nem fogunk engedni –, hogy ne Magyarország igazodjon a költségvetéshez, hanem a költségvetés igazodjon a magyar igényekhez. Célunk elérni, hogy Magyarország dobogós helyen legyen az egy főre jutó uniós támogatások tekintetében” – mondta Gyurcsány Ferenc.

Herényi Károly válaszában támogatásáról biztosította a miniszterelnököt, kiemelte azonban, hogy a pénzek elosztási módjának változtatásában is oroszlánrészt kell vállalnia a magyar félnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik