Belföld

Ha nyer a Fidesz, csökken az áram ára

Amennyiben a Fidesz kormányra kerül 2006-ban, a kabinet megalakulását követő 60 napon belül 10 százalékkal csökkenti a villamos energia fogyasztói árát - közölte Rogán Antal, az ellenzéki párt kampányfőnöke vasárnap Budapesten.

A kampányfőnök jelezte: mivel nem kívánják senki érdekeit sérteni, először kezdeményezni fogják a hosszú távú áramvásárlási szerződések újratárgyalását, a másik eszköz ugyanakkor, hogy miniszteri rendeletben szabályozzák az áram árát.

Az MTI-nek arra felvetésére, hogy a szerződések újratárgyalása az Orbán-kormány ideje alatt nem sikerült, Rogán Antal azt válaszolta: most erre sokkal több lehetőség van, mint a Fidesz-kormány idején, ugyanis akkor Magyarország még nem volt uniós tagállam. Mint mondta, az unióban ezeket a szerződéseket nem szokták fenntartani, például Portugália esetében volt példa arra, hogy az Európai Bizottság felszólítására felfüggesztették az ilyen megállapodásokat.

A bizottság Magyarország esetében is vizsgálatot folytat, és minden bizonnyal arra szólítja fel a kormányt, hogy függessze fel a szerződéseket – tette hozzá a politikus, aki szerint ezzel a hosszú távú megállapodásokban részt vevő áramszolgáltatók is tisztában vannak, azonban “nekik addig jó, amíg luxusprofit a zsebükbe folyik”.

A kormány nem mutatott hajlandóságot a hosszú távú áramvásárlási szerződések újratárgyalására, de azt a miniszteri rendelet tervezetet sem léptette életbe, amelyet Áder János nyújtott át a napokban Gyurcsány Ferencnek a parlamentben – tette hozzá. Véleménye szerint a rendelettel akár egyik pillanatról a másikra végrehajtható az áram fogyasztói árának 10 százalékos csökkentése, hiszen a kormány dönthet arról, hogy hatósági árat állapít meg.

Ugyanakkor jelezte: az ellenzék bármikor hajlandó “segédkezet nyújtani a kormánynak”, ha mégis úgy dönt, hogy március elseje előtt csökkenteni akarja az áram árát. Hangsúlyozta: jelenleg minden magyar család évente 5500 forintot fizet az öt kizárólagos szerződési joggal rendelkező, külföldi tulajdonú villamosenergia-szolgáltató luxusprofitjába, ugyanakkor a 10 százalékos csökkentéssel ennek az összegnek a nagy része visszakerülhet a háztartásokba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik