Belföld

Többtonnányi lejárt szavatosságú baromfiterméket foglaltak le

Már negyven-negyvenöt tonna baromfiterméket foglaltak le abban az illegális tároló és csomagoló üzemben, péntek este fedezett fel az Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Szolgálat - mondta Süth Miklós országos főállatorvos szombaton az MTI-nek.

A nagy mennyiségű lejárt szavatosságú baromfiterméket állampolgári bejelentés alapján találták meg Csepelen, egy korábban dísznövények bemutatására, tárolására szolgáló területen közölte a főállatorvos. A helyszíni szemlén, amelyen ő is részt vett, kiderült, hogy a tárolónak nincs engedélye. A raktárban közel 16 tonna lejárt szavatosságú, a csomagolás alapján Szlovákiából származó csirke- és pulykahús van. A Húsok között volt olyan, amelynek már több hónapja lejárt a szavatossági ideje. A főállatorvos elmondta: nem lehet tudni, melyik cégé az illegális üzem.

Az üzemet pénteken hatósági zár alá helyezték és értesítették a Vám- és Pénzügyőrséget, valamint az Országos Rendőr-főkapitányságot, amely bevonta a Nemzeti Nyomozó Irodát. Süt Miklós közölte: a nap folyamán folytatódó vizsgálat során a kollégái délutánig összesen negyven-negyvenöt tonna húst találtak. Hozzáfűzte: nagyfokú közegészségügyi veszélyeztetés történt, ami miatt minőségvédelmi bírság szabható ki.

Arra a kérdésre, hogy az üzletekbe került-e a húsból, Süth Miklós azt mondta: amely cégeket megnevezték a pénteken kihallgatottak, azokat szombaton ellenőrizték a szolgálat munkatársai, de nem találtak ebből az üzemből származó élelmiszert.

A főállatorvos emlékeztetett rá, november végén azt az utasítást adta az állatorvosoknak, hogy december elejétől fokozott ellenőrizzék az ilyenkor szezonális élelmiszereket. Süth Miklós elmondta azt is, hogy minden megyei állomáson a korábbi madárinfluenza információs vonalat átalakították állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági információs vonallá, ezen a vonalon tették meg a bejelentést a csepeli üzemmel kapcsolatban.

A csepeli rendőrkapitányság elrendelte a nyomozást ismeretlen tettes ellen rossz minőségű termék forgalomba hozatala előkészülete miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik