Belföld

Hazánk növelné az oltóanyaggyártó kapacitását

A magyar kormány növelni kívánja a madárinfluenzával kapcsolatos magyarországi oltóanyaggyártó kapacitásokat, s egyben lehetőséget ad az EU- tagállamoknak, gyártó cégeknek, hogy megállapodás esetén a magyarországi know-how-t átvegyék.

Ezt Rácz Jenő egészségügyi miniszter közölte kollégáival Brüsszelben, az EU-tagországok szakminisztereinek tanácskozásán, ahol a madárinfluenza kérdése volt az egyik fő napirendi pont. A tárca vezetője a találkozón beszámolt a magyarországi felkészülésről, valamint a vírus elleni oltóanyag kifejlesztéséről.

Egyes miniszterek felvetették, hogy az esetleges, emberre is átterjedő madárinfluenza-járványra készülve ne csak minden egyes tagország raktározzon készleteket a vírusellenes szerekből, hanem 2006-ban az Európai Unió is hozzon létre egy központi tartalékot.

A Gyurcsány-kormány szerdai ülését követően közölték, hogy a gazdasági miniszter feladatává tették annak az üzleti konstrukciónak a kidolgozását, hogy milyen eszközökkel és források bevonásával bővíthető a jelenlegi oltóanyag-gyártási kapacitás Magyarországon. A kormány becslései szerint a jövő év első negyedévének végére biztosan törzskönyvezett lesz a madárinfluenza elleni magyar vakcina, így az oltóanyag és a technológia is értékesíthetővé válik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik