Belföld

ÁSZ: szabályosan gazdálkodott a Fidesz is

A Fidesz nem lépte túl a törvényben meghatározott egymillió forintos keretet, szabályzatának megfelelően gazdálkodott a 2004–2005-ös időközi országgyűlési választások alkalmával – tartalmazza az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése.

A jelentés szerint a Fidesz a nyilvántartott kampányköltségeket – a számviteli törvény előírásainak megfelelően – bizonylatokkal támasztotta alá. A választásra fordított összeg forrásainál betartotta a pártok működéséről szóló törvényben rögzített korlátozó előírásokat.

A Fidesz mindkét időközi választáson a Kereszténydemokrata Néppárttal állított jelöltet, és a két párt között létrejött megállapodás alapján a kampány szervezése, annak finanszírozása, a kampánybeszámoló közzététele a Fidesz feladata volt, így helyszíni ellenőrzés csak ennél a pártnál történt.

Az ÁSZ az időközi országgyűlési képviselő-választások pénzügyi ellenőrzésének eredményeképpen – a kampányfinanszírozás átláthatósága érdekében – ismételten javasolja a kormánynak a választási eljárásról szóló törvény módosítását. Az ÁSZ korábban már jelezte a törvény azon hiányosságait, amelyek akadályozzák az ellenőrzést.

A választási eljárásról szóló törvény ilyen tartalmú módosítására mindeddig nem került sor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik