Belföld

A pártok már tudják, mikor voksolunk?

Bár a köztársasági elnök nemrég azt nyilatkozta, a kelleténél előbb nem jelenti be az országgyűlési választások időpontját, a pártokkal közölhette azt – írj a Magyar Narancs legfrissebb száma. Az újság szerint április első vasárnapján lesz az első forduló.

A pártok vezetői azt találgatják, hányadikán is fogunk választani. A lavinát Sólyom László Népszabadság-beli interjúja indította el, amelyben közölte: anélkül döntött a választás időpontjáról, hogy érdemben egyeztetett volna a parlamenti pártokkal. Az elnök kifejtette: nem tervez már megbeszélést a politikai oldalakkal, és csak január 19-én hozza nyilvánosságra a dátumokat. Ezek után valószínűsíthető, ha a választásokat 2006. április 1. és május 31. között kell lebonyolítani, a két forduló között pedig két hét telik el, akkor május 7-én lehet az első forduló, 21-én pedig a második.

Április jobb májusnál

A köztársasági elnök egy elejtett másik félmondata szerint az időpontok kijelölésénél az ország érdekeit fogja szem előtt tartani. Ezalatt többen a mielőbbi, tehát április eleji választások tervét értették. Ugyanezt erősíti Orbán Viktor azon kijelentése is, hogy 125 nap múlva lesz a nagy megmérettetés első felvonása, amely a pénteki április 7-ét jelentené. A Fidesz később annyiban korrigált, hogy a nemzet miniszterelnöke feltehetően 9-ére gondolhatott. Ám a szóban forgó vasárnap azért tűnik problémásnak, mert akkor 23-án lenne a második forduló, az esetleges pótválasztás pedig közvetlenül május 1. előttre esne, amit viszont a törvény nem enged.

A Magyar Narancs szerint nemcsak Orbán Viktor tudhatja a választás dátumát, hanem a szocialisták is ismerik azt. Erre bizonyíték, hogy a négy parlamenti párt különösebb méltatlankodás nélkül reagált Sólyom azon bejelentésére, hogy a köztársasági elnök nem kíván tárgyalni velük időpontügyben.

Kinek jó ez az időpont?

Anyagilag mindkét félnek, hiszen többmilliárd múlik azon, hogy egy hónappal hosszabb vagy rövidebb-e a kampány. A kampánystratégiák terén a Fidesznek a húsvétot követő – püspöki levelekkel és lelkes papi szónoklatokkal teli – második fordulón ugyan sokat jelenthet a mozgósításban, az MSZP nyilvánvaló érdekeként láttatni a májusi összecsapást viszont már nem tűnik túlontúl megalapozottnak. Ugyanis nekik amúgy sem a bázis ébren tartása az igazi feladat tavasszal, hanem a bizonytalanabbak megnyerése. Ezért a szocialistáknak jobb, ha mielőbb túlesnek a választásokon, létező félelem ugyanis szocialista körökben, hogy ha túl hosszúra nyúlik a kampány, akkor a meglévő lendület szép lassan kifullad.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik