Belföld

Gyurcsány fogadta a német külügyminisztert

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ma a parlamentben fogadta Frank-Walter Steinmeiert, az új német nagykoalíciós kormány külügyminiszterét, aki a Magyar–Német Fórum 15. közgyűlése alkalmából tesz látogatást Magyarországon.

A büdzséről

Frank-Walter Steinmerierm magyar kollegájával folytatott pénteki megbeszélése után azt mondta: nincs esélye annak, hogy ilyen formában elfogadják a brit elnökség javaslatát, de munkaalapnak tekintik azt, amelynek struktúráján, szerkezetén még dolgozni kell. Reményei szerint olyan eredmény születik, amely a jövő csütörtöki csúcstalálkozó utolsó óráiban elfogadható lesz. Szerinte meg kell érteni a nettó befizetők szempontjait is, vagyis azt, hogy nem tehetik kockára a nemzeti szinten elért eredményeiket. Kérdésre válaszolva megerősítette, hogy uniós kiadásaik legfelső határát egy százalékon szeretnék tartani.

A kormányfő elmondta: Németország Magyarország stratégiai partnereként meghatározó szerepet játszik a magyar gazdaságban. A magyar kormány ennek megfelelő mélységű és intenzitású együttműködés kialakítására törekszik, s kiegyensúlyozottan építi kapcsolatait a szövetségi kormánnyal és az egyes tartományokkal, köztük az északi és keleti tartományokkal is. A miniszterelnök arra számít, hogy erősödik a német gazdasági szereplők érdeklődése a magyar piac iránt, elsősorban a jövőbemutató, tudás- és technológia-intenzív ágazatokban.

Gyurcsány Ferenc kijelentette: Magyarország az új német kormánytól azt várja, hogy Németország aktívabb szerepet játsszon Európában, motorja legyen az európai fejlődésnek, forduljon aktívabban a kelet-közép-európai térség felé, s fordítson kiemelt figyelmet a transzatlanti és az európai integráció iránt egyaránt elkötelezett kisebb és közepes európai országokra.

A Németországban tevékenykedő magyar cégek ellen a közelmúltban lezajlott eljárásokkal kapcsolatban a miniszterelnök kifejtette: a probléma rendezését illetően többek között az is lényeges, hogy ez az ügy ne terhelje meg a kétoldalú kapcsolatokat. A jövőben Magyarország előzetes, politikai szintű tájékoztatást kér az esetleges hasonló eljárásokról.

Steinmeier külügyminiszter elmondta, hogy egyetért a kétoldalú kapcsolatok kiegyensúlyozott és intenzív fejlesztésével, és a gazdasági együttműködés élénkítésére vonatkozó elképzelésekkel, különösen, ha a fejlesztés a korszerű ágazatokban történik, és mindkét országban hozzájárul új munkahelyek teremtéséhez.

A miniszterelnök tájékoztatta vendégét a magyar gazdaságpolitika prioritásairól, valamint az Európai Unió 2007–2013-időszakra kidolgozandó, jelenleg széles körű vita tárgyát képező Pénzügyi Perspektívájával kapcsolatos magyar álláspontról. Hangsúlyozta, hogy e kérdésben nem jöhet létre olyan kompromisszum, amely az EU-ban elmaradt reformok vagy viták terheit az új tagállamokra hárítaná.

A találkozókat követően a német külügyminiszter felszólal a 15. alkalommal megrendezendő Német-Magyar Fórumon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik