Belföld

MOB: ismét Schmitt jövője a kérdés

A Magyar Olimpiai Bizottság egyik tagja alapszabály-módosító javaslatot postázott a MOB elnökségének. A tervezet szerint a szervezetben egyetlen politikai párt elöljárója se tölthessen be tisztséget – írja a Népszava. A MOB első embere Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke.

Farkas Zoltán – a történet szempontjából korántsem mellékesen: Tiszaújváros SZDSZ-es polgármestere – december elsején juttatta el a MOB vezetőségéhez az alapszabályt módosító javaslatát. A közgyűlés akkor vitathatja meg ugyanis a tagok javaslatait, ha az elnökség az összejövetel előtt legalább két héttel értesül a kezdeményezésről, ráadásul támogatja is azt. Farkas abban a hitben volt, hogy időben cselekedett, ezzel szemben még aznap megérkezett a december 17-ére – az elsősorban a novemberben lemondott főtitkár, Aján Tamás utódjának megválasztása végett – összehívott közgyűlés napirendi pontjairól szóló értesítő. A MOB-nál azt a tájékoztatást adták, hogy a közgyűlés eredetileg november 26-ára volt kiírva, ezt megelőzően kellett volna az elnökséget értesíteni.

Egyébiránt a közgyűlés még így is tárgyalhat a javaslatról, amennyiben a jelenlévők kétharmada azt indokoltnak tartja – mondta Molnár Zoltán, a MOB ügyvezető igazgatója. Hozzátette: Farkas 2003-ban már hasonló szándékkal fordult a grémiumhoz, amely akkor egyhangúlag elutasította a javaslatát.

A válságos helyzetben lévő magyar sportnak fontos, hogy befolyásos személyek támogassák, segítsék. Valamennyi civil szervezet igyekszik megnyerni magának politikusokat. Szinte mindegyik pártnak van képviselője a MOB-ban – szögezte le Molnár Zoltán arra a felvetésre reagálva, hogy Farkas szerint az olimpiai bizottság, miként a közélet, túlzottan átpolitizált.

Amennyiben a MSZP alelnöke lenne a MOB elnöke, akkor is indítványoznám az alapszabály módosítását – jelentette ki a polgármester. Nem tagadom, Schmitt Pált tisztelem, becsülöm, anno elképzelhetőnek tartottam volna, hogy betöltse a köztársasági elnöki tisztséget is. Ám amióta jobbra mozdult középről, megosztotta, és nehéz helyzetbe hozta a civil szervezetet – tette hozzá Farkas.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik