Belföld

Indulhat a radarépítés Tubesen

A kormány szerdán felhatalmazta a honvédelmi tárcát, hogy kezdje el az előkészítő munkálatokat a Pécs melletti Tubes hegyen – jelentette be a kormányszóvivő.

Batiz András elmondta, hogy ez azt jelenti, hogy a szaktárca lezárta a Zengővel kapcsolatos előkészítő és kivitelező munkálatokat. A kormány a NATO felé hivatalosan is jelzi a változást. Előzetesen megvizsgálta a tervet a honvédelmi és a környezetvédelmi tárca is, eszerint a Tubes alkalmas a radarberendezés telepítésére. A területen eddig is katonai objektum volt, a természet- és környezetvédelmi szempontok pedig jól összeegyeztethetőek a nemzetbiztonsági szempontokkal.

A hegy nem természetvédelmi terület, nem tartozik az unió által védett NATURA 2000 területhez sem, nincsenek rajta védett növény- illetve állatfajok, fákat sem kell kiirtani egy esetleges építkezés esetén.

A lokátornak 2007 december 31-ig kell felépülnie. Az előzetes információk alapján a csaknem 24 milliárd forintos projekt finanszírozását vállalja a NATO, amely várhatóan január elején dönt az ügyben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik