Belföld

Beterjeszti az MSZP a privatizációs törvényt

Úgy tűnik, eldőlt: az MSZP mégiscsak benyújtja az idén a parlament elé a privatizációs törvényt, ám hogy abból törvény is szülessen ebben a ciklusban, annak kevés az esélye – írja a Világgazdaság.

A kisebbik koalíciós partner nem támogatja a jogszabályt, ráadásul a parlament jelentősen túlterhelt, a fontosabb, a száz lépéshez kapcsolódó ügyek élveznek tárgyalási elsőbbséget. A kormány jogalkotási programjában viszont szerepelt, hogy decemberre a kabinet a Ház elé terjeszti a magánosításról szóló törvényt, ám úgy tűnik, annak megalkotása kifogott a koalíción.

E jogszabályban mondaná ki a nagyobbik koalíciós párt, hogy a magánosítás befejeződött, s át kell alakítani az egységes állami vagyonkezelés intézményrendszerét. A tervezet megszüntetné jövő év végétől az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-t, s a Kincstári Vagyoni Igazgatóságot, ám arról nem szól, hogy milyen szervezet lenne e kettő utóda. Ennek eldöntését is a következő parlament kezébe adná ugyanis a koalíció, azaz a 2006. december 31-ig megalkotandó törvényben szabályozná részletesen e kérdést is. A javaslat indoklása szerint a „privatizációs folyamat történelmi küldetését betöltötte”, s meg kell határozni a megmaradt állami kör struktúráját, vagyonkezelésének magatartásnormáit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik