Belföld

Perelne a főváros Csepel északi részéért

Perre megy a főváros, amiért a XXI. kerület eladja a Csepel-sziget északi részét egy spanyol ingatlanfejlesztő cégnek. A fővárosnak elővásárlási joga ugyan van, pénze viszont nincs.

Várhatóan bírósághoz fordul a Fővárosi Önkormányzat, amiért a XXI. kerületi önkormányzat napokon belül eladja a Csepel-sziget északi részét. November második felében Tóth Mihály polgármester már aláírta az adásvételi szerződést a FADESA Hungaria ingatlanfejlesztő céggel. Az értékesítésre kiírt pályázaton nyertes spanyol tulajdonú vállalkozás a sziget északi részén fekvő 82 hektáros területet vásárolja meg, ezért pedig 11 milliárd forintot fizet, melyet egy összegben, december 15-ig kell átutalnia az önkormányzat számlájára.

Eddig a határidőig lenne lehetősége egyébként a területre bejegyzett elővásárlási jogával élni a fővárosnak, ám a Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülésén a résztvevők úgy döntöttek, ebben a kérdésben nem nyilvánít a főváros véleményt, viszont a december 20-i közgyűlés elé beterjesztenek egy javaslatot, amely arról határozna: bírósághoz fordulnak, hogy a testület mondja ki a szerződés semmisségét.

Ha ezt megszavazza is a közgyűlés, és az ügy a bíróság elé kerül, az ingatlaneladást akkor sem lehet leállítani. Egy ilyen perkérelemnek ugyanis nincs halasztó hatálya, ráadásul addigra a vevő már át is utalja a vételárat a kerületnek. Ebben egyébként mind a főváros, mind Csepel önkormányzata egyetért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik