Belföld

Magyar tiszt a NATO katonaorvosok élén

A NATO katonaegészségügyi szolgálatfőnökök tanácsának elnökévé választották Svéd László orvos vezérőrnagyot, a Magyar Honvédség egészségügyi parancsnokát - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

A testület célja, hogy megfelelő szintű egészségügyi biztosítást nyújtson a NATO mindenfajta katonai műveletéhez azzal, hogy szervezi, irányítja az egészségügyi biztosítást, a katonák egészségének megőrzését, valamint a közegészségügyi-járványügyi rendszabályokat. Vekerdi Zoltán alezredes, az egészségügyi parancsnokság műveleti főnökségének helyettese elmondta, hogy a tanács megalakulása óta hagyományosan mindig belga elnöke volt, mert onnan a legkönnyebb képviselni a testületet a NATO ülésein most azonban olyan helyzet állt elő, hogy Belgium nem tudott tábornoki rangú, megfelelő beosztású egészségügyi főtisztet ajánlani.

Az alezredes ismertetése szerint Németország jelezte, hogy 2006 novemberétől tudna megfelelő személyt küldeni a tisztségre, és felkérték Svéd Lászlót, hogy az addig hátralévő időszakban vállalja el a testület vezetését. Közben a franciák és a hollandok jelezték, biztosítani tudják a poszthoz tartozó titkárság állományát. Így összeállt egy német-magyar-francia-holland felajánlás, valamint az olaszok is jelezték, hogy a posztot be tudnák tölteni. A testület végül 22:5 arányban a német-magyar megoldást fogadta el. Ezután szavaztak az elnök személyéről is, 26:1 arányban elfogadták Svéd Lászlót a testület vezetőjének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik