Belföld

Az LB áttekinti a választási törvény alkalmazását

Az alsóbb fokú bíróságok egységes ítélkezése érdekében a Legfelsőbb bíróság (LB) megkezdte a választási eljárási törvény alkalmazása kapcsán felmerülő kérdések áttekintését – közölte az LB sajtótitkársága az MTI-vel kedden.

A közelmúltban módosított törvény olyan gyakorlati problémákat vet fel, amelyek iránymutatást igényelnek az alsóbb fokú bíróságok egységes ítélkezése érdekében – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács tagjait a testület és az LB elnöke, Lomnici Zoltán tájékoztatta. A közlés szerint az LB Közigazgatási Kollégiuma vélemény formájában ad választ a felvetett kérdésekre.

A választási eljárásról szóló törvény lehetővé teszi a választási bizottságok határozatainak bírósági felülvizsgálatát. A szoros határidők miatt a bíróságoknak soron kívül kell dönteniük. A törvény egy-, illetve háromnapos határidőt biztosít a bíróságok döntésére.

A választás eredményének megállapítása ügyében egyetlen nap áll a bíróság rendelkezésére, így ha hiánypótlást kell elrendelni, csupán néhány órás határidőt adhat a bíróság a felülvizsgálattal élőnek – olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik