Belföld

A hangzavar miatt sért alkotmányt a kormány?

Baráth Etele szerint a parlamenti többség a voksolási hangzavar miatt véletlenül szavazott le egy javaslatot, amely szerint a kormány a költségvetés általános tartalékából akar felállítani egy négyszáz fős országos tanácsadó hálózatot. A Fidesz szerint a parlamenti elutasítás ellenére megkezdte az apparátus toborzását, ami alkotmányellenes.

A hálózat a Nemzeti Fejlesztési Terv házhoz jön elnevezésű programhoz kapcsolódna. Áder János, a Fidesz frakcióvezetője felszólította a miniszterelnököt, hogy vegye komolyan az alkotmányt, és ne próbálja meg megkerülni az Országgyűlést. 

Kétmilliárd forint a parlament döntése ellenére

A Fidesz úgy tudja, hogy a parlament elutasító döntése ellenére a kormány nem állította le a programot, továbbra is folyik a pályázatok értékelése, a munkatársak keresése. „A költségvetés általános tartaléka nem arra való, hogy egy fölösleges, indokolatlan, újabb apparátust hozzanak létre” – mondta Áder János. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: ha a miniszterelnök komolyan gondolja azt, hogy olcsó államot akar, akkor ne költsön el közel kétmilliárd forintot újabb négyszáz ember állami foglalkoztatására, miközben két hálózat is működik, amely ezt a feladatot elláthatja.

Baráth: Áder téved

Baráth Etele, európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter reagálásában úgy fogalmazott, hogy Áder János hihetetlen módon téved, amikor a tanácsadói hálózat felállítását hibának fogja fel. Kiemelte: a kormány elhatározta, hogy az európai regionális pénzalapok 50 százalékát decentralizálni kívánja, és ennek programozhatósága és felhasználhatósága érdekében a régiókban munkatársakra lesz szükség. Kifejtette, hogy a négyszáz szakember a régiók pénzfelvevő képességét fogja biztosítani.

A szocialisták véletlenül szavaztak nemmel

A miniszter szerint a szocialista képviselők közül néhányan „véletlenül, az ülésteremben lévő nagy hangzavar miatt” szavaztak nemmel az előterjesztésre, így alakult ki a mostani helyzet. Baráth szerint ennek parlamenti kiigazítása lehetséges a későbbiekben, a jövő évi költségvetési törvényjavaslat szavazása során azonban már nem. A tanácsadói hálózat létrehozásához szükséges alapvető pénzügyi háttér már az idei költségvetésben szerepel, így a programot el lehet indítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik