Belföld

Orbán 18 százalékos adókulcsot akar?

A Hírszerző értesülései szerint a Fidesz átvenné a Vállalkozók Pártja egykulcsos adórendszerre vonatkozó javaslatát, amelyben a párt 18 százalékos adót javasol.

Az internetes hírportál Orbán Viktor egy október 20-i televíziós nyilatkozatára alapozza a feltevését. Ebben Orbán arról beszélt, hogy „egy új adórendszert kell létrehozni.” A Fidesz elnöke kijelentette, hogy a Vállalkozók Pártjával vannak szoros együttműködésben, „közel van egy megállapodás aláírása is már, és a Vállalkozók Pártja kidolgozta, hogy a magyar kis- és középvállalkozók versenyképességéhez milyen adócsökkentésekre volna szükség. Az a program, azt kell mondanom, úgy jó, ahogy van. És be tudjuk illeszteni a mi programunkba.”

Császár Antal, a Vállalkozók Pártjának (VP) elnökének elmondása szerint, amikor Orbán Viktor ezt a tévényilatkozatot tette, már ismerte és elfogadta a VP tízpontos gazdasági programját. Császár szerint a párt javaslatát hétfőn hagyja jóvá a Fidesz elnöksége. A tíz pont egyik kulcseleme a szlovák-román mintára bevezetendő, 18 százalékos egykulcsos adó. „Ezt egy az egyben mi terjesztettük elő”- tette hozzá.

A VP 1994-ben a Fidesszel, az SZDSZ-el és az Agrárszövetséggel részt vett a liberális választási blokkban, sikertelenül. 1998 után másfél év leforgása alatt szerepeltek Dávid Ibolya Békejobb kezdeményezésében, majd lettek előbb a Fidesz, nem sokkal később pedig a szocialisták természetes szövetségesei.

2004-2005-ben a VP már „a minél szorosabb együttműködés kereteiről tárgyalt” az MDF-el, áprilisban pedig a VP részéről Császár Antal országos elnök megbeszélést folytatott Orbán Viktorral: „A találkozás elsődleges célja a két párt közötti kapcsolatfelvétel, valamint a jövőbeni együttműködés lehetőségeinek áttekintése volt” – hangzott a tavaszi, diplomatikus kommüniké. Októberben pedig a VP kongresszusán jelenti ki Orbán Viktor, hogy „kisiklott a rendszerváltás vonata”, a magyar gazdaság „kettészakadt, ahol a kis- és középvállalkozások a vesztesek oldalára kerültek. A helyzet javítása érdekében e kör számára radikális adócsökkentésre és feltőkésítésre van szükség.”

Az egységes, 18 százalékos adókulcs azonnali bevezetése megterhelné a költségvetést, így a VP – és Orbán Viktor szavai szerint a Fidesz is – a következő kormányzati ciklus közepén, 2008-ban tartaná elképzelhetőnek az egykulcsos, 18 százalékos adórendszer bevezetését.

„Sehol nem mondtam azt, hogy az egykulcsos adó híve vagyok – az ellenkezőjét mondtam. Azt mondtam, hogy Magyarország számára lassan úgy merül föl a kérdés, hogy el tudja-e kerülni az egykulcsos rendszer bevezetését – aminek egyébként nem vagyok a híve” – közölte a Fidesz elnöke Gyurcsány Ferenccel vitázva ez év július 8-án. Egy hónappal korábban Orbán a Világgazdaság június 10-i interjújában még azt mondta: „Nem ezt tartom a legigazságosabb adórendszernek, de úgy látom, a szlovák és román döntések után ebbe az irányba kell lépnünk”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik