Belföld

Néma felállás a határon túliakért a Parlamentben

Orbán Viktor javaslatára, Szili Katalin házelnök rendelkezésére egy percre felálltak a képviselők az Országházban, így tisztelegve a határon túli magyarság kitartásáért. Gyurcsány Ferenc szerint az egész magyar nemzet előtt tisztelegni kell.

Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában nem Gyurcsány Ferenc beszédére reagált, hanem a 2004 december ötödiki kettős népszavazással, azon belül is a határon túli magyarság kettős állampolgárságával kapcsolatban szólt néhány szót.

„Rossz helyen, magunkon kívül kerestük eddig a megoldást: törvények, határozatok, politikai nyilatkoztok formájában. Pedig a megoldás belül van, ez pedig a tisztelet. Tisztelet a határon túli magyarság kitartásáért és hűségéért. Az összefogást ha megteremtjük, a vitát egyetértés válthatja fel, ezért azt javaslom, itt és most egy percre álljunk fel és tisztelegjünk” – mondta Orbán Viktor a Parlamentben hétfőn. A Fidesz elnökének felszólítására valamennyi ellenzéki képviselő felállt székéről. A kormánypártiak azonban mindaddig ülve maradtak, míg Szili Katalin házelnök – a szabályoknak megfelelően – el nem rendelte az egyperces néma felállást. Ezt követően valamennyi képviselő megadta a tiszteletet.

A néma felállást követően Gyurcsány Ferenc miniszterelnök viszontválaszában úgy fogalmazott, az egész nemzet előtt tisztelegni kell, nem pedig egymás érzéseit rabul ejtve diktálni. Mint a kormányfő fogalmazott, tisztelegnünk kell apáinkért, gyermekeinkért, a nyugdíjasokért, azokért, akik aluljáróban alszanak, és tisztelegni kell az egész magyar nemzetért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik