Belföld

MSZP: szakértői egyeztetés után lehet összehívni a Máértet

A Magyar Állandó Értekezlet (Máért) összehívásának kérdését csak a határon túli magyarok képviselőivel folytatott decemberi szakértői megbeszéléseket követően érdemes felvetni – közölte a kormányszóvivő a Fidesz-elnökség hét végi sürgetésére reagálva.

A szóvivő tájékoztatása szerint vannak olyan, egyelőre nyitott kérdések, melyekben a kormány a határon túli magyarok képviselőinek álláspontjára vár, mint például az alkotmánymódosítás ügyében. E kérdésben decemberben szakértői szintű egyeztetések várhatók, ugyanis a Máért összehívásának akkor van igazi értelme, ha lezárultak az azzal kapcsolatos szakmai előkészítő munkák – mondta Batiz András.

A Fidesz elnöksége vasárnap közleményben szólította fel Gyurcsány Ferenc kormányfőt, hogy hívja össze a Máértet, és a határon túli magyarság érdekében kezdjenek neki a konszenzus kialakításának. Az ellenzéki párt szerint a népszavazás szomorúságot okozott közel hárommillió magyarnak a szomszédságban. Mint írták: a fájdalmat nem lehet úgy orvosolni, hogy egymás után hozzuk létre a bizottságokat, nevezünk el minden intézményt „Szülőföldnek”, a média előtt beszélünk folyamatosan még nem létező vízumról és útlevélről, mert ezek pótcselekvések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik