Belföld

Januártól olcsóbb a parkolás Budapesten

Januártól húszforintos csökkentéssel száz forint lehet a parkolási alapdíj Budapesten, amennyiben a Fővárosi Közgyűlés is egyetért a városvezetés álláspontjával.

Gy. Németh Erzsébet, a közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a Főpolgármesteri Kabinet hétfőn az ötszázalékos állami áfacsökkentéssel párhuzamosan indítványozta az alapdíj mérséklését is.

Vajda Pál (MSZP) főpolgármester-helyettes az általa jegyzett előterjesztésben még 4,1 százalékos alapdíjemelést javasolt, amellyel az áfacsökkenés után is változatlanul 120 forint lenne a bruttó várakozási díj. Különböző szempontok mérlegelése után a kabinet egyetértett Vajda Pál módosított indítványával, a száz forintos bruttó parkolási díjjal.

A jegykiadó automaták az ötszázalékos áfacsökkentést nem tudták volna kezelni, mivel fillér is szerepelt volna a végösszegben. Az automata pedig csak minimum ötforintos pénzérmét tud elfogadni, miközben a legrövidebb fizethető idő negyedóra. A várakozási alapdíj összegének pedig hússzal oszthatónak kell lennie. A kabinet tekintettel volta arra is, hogy a készpénzes díjfizetéshez még több aprópénzre lett volna szükségük az autósoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik