Belföld

A határon túliak már túlléptek

Míg az itthoni lapokban mindenhol címlapon szerepelt a december ötödiki kettős népszavazási kudarc évfordulója, úgy tűnik, a határon túl élők már túlléptek ezen: legfeljebb lapszemle szintjén emlékeztek meg az eseményről.

Míg Magyarországon újabb szópárbaj kezdődött a kettős népszavazás évfordulójának apropóján, a határon túli lapok egyáltalán nem kezelték kiemelten a kérdést. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a „nemzeti felelőtlenség napjának” titulálta 2004. december 5-ét, ezzel kiváltva a jobboldali érzelműek nemtetszését, Orbán Viktor pedig négypontos javaslattal állt elő, és a Magyar Állandó Értekezlet összehívását követelte.

Ezzel szemben az igazán érintetteket, a határon túli magyarságot nem mozgatta meg ennyire az évforduló. A FigyelőNet közel sem minden lapot lefedő szemlézése szerint az erdélyi Transindex vagy a szlovákiai Új Szó egyáltalán meg sem említette az évfordulót, de egyetlen marosvásárhelyi lapban sem szerepelt a hír. A mediatica.ro, illetve a nagybanya.ro című internetes portálok pedig csupán a Magyar Nemzet összeállítását szemlézték, önálló anyaggal vagy véleménnyel nem jelentkeztek.

A lapok passzivitása persze nem jelenti a határon túli magyar szervezetek érdektelenségét is, Marosvásárhelyen például este gyertyás felvonulással emlékeznek az eredménytelen népszavazásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik