Belföld

Kétezer kutató kevesli az alapkutatások támogatását

Nyílt levélben szorgalmazza az alapkutatásokra 2006-ban fordítható költségvetési forrás megemelését Kertész János, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, valamint a dokumentumban foglaltakat aláírásával támogató, csaknem kétezer kutató. A kutatók szerint a tudományos teljesítőképesség veszélyben van.

Kertész János utal arra, hogy Magyarországon, a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően az alapkutatások döntően pályázati forrásokból működnek, és a meghatározó forrás az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) elnevezésű, a Magyar Tudományos Akadémia fejezetében megjelenő, önálló költségvetési tétel.

2002 óta az OTKA rendelkezésére bocsátott összeg nominálisan is jelentősen csökkent, de az inflációt és az áfa-törvény változását figyelembe véve a csökkenés 37 százalékos – olvasható a nyílt levélben, amely örvendetesnek nevezi ugyanakkor, hogy ezzel szemben az alkalmazott kutatások és fejlesztések finanszírozását kezelő NKTH kerete a gazdasági teljesítőképesség fejlődésével jelentősen növekedett.

A levél aláírói szerint nem indokolható, hogy miközben a gazdaság jól működik, az innovációs lánc első, hosszú távon megtérülő elemét, az alapkutatást visszafejlesztik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik