Belföld

Az SZDSZ a hónap nyertese

A novemberi közvélemény-kutatási adatok szerint a Fidesz a nagy cégek szint mindegyikénél visszavette a vezetést. Az eddig három, legfeljebb négy százalékon kapaszkodó SZDSZ viszont novemberben bekerülhetett volna a parlamentbe.

A biztos szavazó pártot választók és a teljes választókorú népesség szegmensét vizsgálva mind a négy közvélemény-kutató a Fidesz visszaerősödését tapasztalta, közülük három erős Fidesz vezetést mért.

A Tárki kilóg a sorból

A Szonda Ipsosnál és a Mediannál is a biztos pártválasztók 49 százaléka voksolna a Fideszre, míg csupán 41 százalék az MSZP-re. A Gallupnál ez az arány 46-42 ebben a körben, szintén a nagyobbik ellenzéki párt javára. A Tárki lóg ki egyedül a sorból: itt a biztosan szavazó, pártot választani tudó népesség körében két százalékkal, 44-46 arányban a szocialista párt vezet.

A teljes népesség körében a Szonda Ipsosnál öt százalék a Fidesz előnye: 31 százalékával szemben a nagyobbik kormánypárt csak 26 százalékon áll. Ugyanekkora különbséget mért a Gallup is ebben a szegmensben, de itt 29-24-re vezet Orbán Viktor pártja. A Mediánnál még jobban kinyílt az olló: a Fidesz 36 százalékos szimpátiájával szemben a választókorú lakosságnak csak 30 százaléka voksolna a szocialistákra a cég felmérése szerint. A Tárki eredménye ebben a csoportban is eltérő: a két nagy párt holtversenyben, egyaránt 29 százalékon áll.

Az SZDSZ hónapja

A kis pártokat vizsgálva a november egyértelműen a liberálisoknak kedvezett: a Szondánál a biztos pártválasztók három, a Mediannál négy, a Tárkinál és a Gallupnál pedig öt százaléka adna bizalmat az SZDSZ-nek, ha most lennének a választások.

Az MDF ugyanakkor még mindig nem jutott a bejutáshoz szükséges bűvös öt százalék közelébe: a biztosan szavazó és pártot választani tudók körében a Szonda Ipsosnál és a Tárkinál két százalékon áll, de a Gallup csak három, a Median pedig egy százalékot mért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik