Belföld

MSZP: a szénfillér csökkenti a lakosság terheit

A kormány új adónemmel, a szénfillérrel támogatná a széntüzelésű erőműveket. A Fidesz álláspontjával szemben az MSZP szerint az új adónem nem növeli, hanem enyhíti a lakosság terheit.

A szocialisták közleménye szerint a szénfillérről a kormány az Európai Unió bizottságának jóváhagyó határozatának birtokában döntött, azóta támogatta a javaslatot az országgyűlés gazdasági bizottsága is, és hamarosan parlamenti szavazás várható róla. A szénfillér bevezetésével minden fogyasztónak kilowattonként 30 fillért kell majd fizetnie.

A Fidesz úgy véli, hogy az új adó bevezetésével tovább emelkednek a lakosság és a munkahelyteremtő vállalkozások kiadásai, és nem támogat olyan javaslatot, amely a kisfogyasztók villamos energia számláját tovább növeli. A nagyobbik ellenzéki párt szerint változtatni kell azon a kormányzati szemléletmódon, amely csupán az elvonás és a szűkítés eszközét ismeri.

A Kormányszóvivői Iroda erre reagálva megjegyzi, hogy a szénfillér nem csak átlátható, az európai elveknek megfelelő támogatási forma, de a lakosság terheit is enyhíti, mert éppen az erőművek eddigi közvetett támogatása rótt nagyobb terhet az emberekre. Az ebben az évben mintegy 10.5 milliárd forintos összeget a kisvállalkozások, a közszolgáltatást végző és állami intézmények, valamint a lakosság fizette meg. Az összeg jövőre is változatlan marad, de ha az Országgyűlés elfogadja a szénfillér bevezetését, akkor 2006-ben az erőmű támogatásának terheiből már a nagyipari üzemeknek is részt kell vállalniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik